Schilderen met een camera (2): ontdek het werk van Alexey Titarenko

Natuurlijk is de techniek van lange sluitertijden en beweging lang niet nieuw om speciale effecten te bekomen met een camera, maar je zou kunnen argumenteren dat het aanbrengen van verf op een canvas evenmin innovatief is. Het gaat om het bekomen resultaat, de opgewekte spanning, mysterie, schoonheid, vraagstelling, emotie in het ultieme werk. Dit vonden we vorige week terug in het werk van Melih Dönmezer

Maar hij hij is lang niet de enige die deze techniek gebruikt, en vaak leidt dit tot een compleet ander resultaat. Neem de Russische fotograaf Alexey Titarenko als voorbeeld. Geïnspireerd door de idee van Marcel Proust dat de metafoor de beste manier is om een impressie, een emotie weer te geven, begon hij aan de fotoreeks in zijn geboortestad Sint Petersburg. De drang om een verhaal te vertellen kwam overigens al vroeg in zijn carrière tot uiting, wanneer hij zich nog toelegde op Dada-geïnspireerde collages. De stad is alleszins een inspiratiebron voor de fotograaf. Volgens hem beïnvloedt de stad het zichtpunt en de geestesgesteldheid van de inwoners. Daaruit vloeit een creatieve kracht die maakt dat elk individu een eigen persoonlijkheid, een eigen verhaal opbouwt, en het zijn deze verhalen die hij nu tracht op foto vast te leggen.

Universal emotions perpetuated during the last century…constitute the main themes of my photographs, to the extent of transforming the most documentary among them into elements of a novel — not reportage, but a novel, whose central theme is the human soul. (uit zijn essay ‘City of shadows’)

The city as a novel is tevens de titel van het boek dat in 2015 is uitgegeven en door de New York Times werd uitgeroepen tot beste kunstboek van het jaar. Voor meer voorbeelden bezoek de website van de kunstenaar hier.

(foto’s courtesy Nailya Alexander Gallery)

titarenko1

titarenko2

titarenko4

titarenko5

titarenko7

titarenko8

 

Bekijk vooral ook het interview met de kunstenaar naar aanleiding van zijn tentoonstelling:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op