Schilderen met een camera (3): het hyperrealisme van Dean West

Zijn serie Palm Springs had zo van de hand van David Hockney kunnen zijn, in andere reeksen dan weer van de hand van Hopper. Niet dat deze verwijzingen gewild zijn, of dat hij dit als effect tracht te bekomen. De Australische fotograaf Dean West is eerder op zoek naar plekken en gebeurtenissen uit zijn eigen verleden, en tracht deze te meticuleus te herscheppen. Het is een moeizaam proces, soms doet hij er een jaar over om een enkel beeld te scheppen, op zoek naar de juiste plek, het juiste licht, het precieze gevoel. Al is hij ook vooral op zoek naar een andere manier om de realiteit gewaar te worden. Het verklaart de licht surrealistische toets in zijn werk, al wordt het door velen ook hyper-realisme genoemd.

Zijn foto’s mogen dan nog uiterst precies zijn, ze bieden niettemin een gevoel van bevreemding, een licht surrealistische toets. Dat komt door de vele -digitale- lagen die hij in zijn foto’s gebruikt, die de objecten en personen een diepgang verschaffen, als waren ze in drie dimensies op het blad geprojecteerd. Het schilderachtig effect komt volgens hem voort uit de research die hij op voorhand uitvoert, en die hem zoveel tijd in beslag nemen: de juiste kleurovergangen gebruiken.

“When you carefully choreograph an image from top to bottom, the image naturally takes on an illustrative effect. I’m quite particular about the details within the image so if something has been added to a concept, it’s there because there is a reason. We search far and wide to find the best elements for each concept and as a side effect of this selection process, the image feels more painterly as opposed to a ‘straight’ photograph for example”, vertelde hij onlangs in een interview met Ezra Magazine.

Een proces dat tot oogstrelende beelden leidt alleszins. Geniet even mee (en ontdek meer op zijn website):

(alle beelden © Dean West)

You can view more work by Dean West his Website

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X