Sophie Steengracht wint de Van Vlissingen Art Foundation prijs 2018

Kunstprijzen, we krijgen er maar niet genoeg van. Van alles wat een gepassioneerde kunstminnaar kan betekenen voor een kunstenaar, of enig instituut dat het ondersteunen van jonge kunstenaars zichzelf als een missie aanmeet, is het in het leven roepen van een prijs wellicht het hoogste goed. Al valt het moeilijk om met dit gegeven op een originele manier om te gaan.

Dat doet de Vlissingen Art Foundation alleszins wel. Met de prijs financieren ze de reis van een jonge kunstenaar, die hiermee in verre contreien op zoek kan gaan naar nieuwe, verse inspiratie. Wat kan je een kunstenaar beter bieden dan een bijdrage tot nieuwe inspiratie? Het klinkt alleszins opwindender dan de zoveelste cheque uitgereikt door een of andere sponsor, al zullen behoorlijk wat kunstenaars het hier niet mee eens zijn, vermoed ik. Het blijft een hard beroep…

De nieuwste winnares van de Prijs, Sophie Steengracht, benutte de prijs om een reis naar Peru te ondergaan. Zo te zien heeft het haar werk alleszins beïnvloed. Het ambiante animisme van de plek, de belevenis dat alles om je heen is bezield met een levende, organische impuls, merk je alvast in haar reeks recente werken. De wereld zit vol leven, en je eigen bewustzijn, je ego, als mens is er slechts een onbeduidend elementje van. Het is een spirituele gedachte, en kunst maken is misschien bij uitstek een spirituele handeling. “Constante verandering, dromen, mythen en natuurlijke fenomenen zijn mijn belangrijkste leidraden”, aldus Sophie Steengracht, die tot vorige zondag te zien was bij Singer Laren.

Mooi toch, wanneer de fundamentele reden voor een prijs samenvalt met het werk van de kunstenaar zelf. Naast de expo en een eerste kunstboek kreeg ze ook een mooie reportage mee als gevolg van de prijs. Ontdek haar even mee:

 


Van haar werk in Peru werd tevens een boek uitgebracht, uitgegeven door Waanders Uitgeverij. Klik hier voor meer info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X