Sterren die kunst maken (#2): Anthony Hopkins

Het is opvallend hoeveel film en muzieksterren aan het einde van hun carrière zich al dan niet plots tot het beoefenen van kunst overlaten. Opvallend, maar is het vreemd? Misschien niet. Na een hectisch leven in de spotlight valt het te begrijpen dat ze een meer teruggetrokken, misschien meer nederige, of alvast serenere activiteit verkiezen. Wat voor kunst maken ze? En past de kunst die ze maken met het beeld dat we van deze sterren hebben opgebouwd doorheen hun carrière?

TheArtCouch gaat deze zomer op onderzoek uit.

Deze week houden we halt bij het werk van Sir Anthony Hopkins. Ondanks zijn rijk gevulde carrière als acteur is het wellicht de rol van James Stevens in Remains of the day die het meeste zal bijblijven bij jonge en oude cinefielen, misschien tot het punt waarop we de man zelf met de personage verwarren. Dat overkomt de beste acteurs wel eens. De in zichzelf gekeerde, door zijn plicht verpletterde, en hierdoor wat verblinde butler, niettemin niet gespeend van diepere, filosofische inzichten en van even diepe, doch immer verdrongen gevoelens. Zou er iets van dit alles in de kunst van Hopkins achterblijven?

Niets van dit alles, zo blijkt… De kunstwerken van Hopkins zijn verrassend kleurrijk, spontaan en, wel, laten we het bekennen, kinderlijk aanvoelend. Dat laatste geeft hij overigens zelf toe in de video onderaan dit artikel, waarin hij meegeeft dat zijn kunst niets essentieels te vertellen heeft, dat er geen boodschap in verholen ligt. Na een periode waarin hij zichzelf teveel au sérieux nam, zo zegt hij, is het op zijn oudere dag vooral belangrijk om eerst en vooral zichzelf nog te kunnen verbazen, om zorgeloos te experimenteren, en luchtig bezig te blijven.

Maar ja, waarom niet…

hopkins1

hopkins2

hopkins3

hopkins4

hopkins5

hopkins6

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik heb grote bewondering voor de acteur Anthony Hopkins, maar zijn schilderkunst is niet bepaald mijn ding. Zijn schilderijen zijn ook niet origineel, want ik heb al vaak zo’n kleurrijke en kinderlijke werken zien hangen in musea en zelfs op kunstroutes in steden en dorpen… Hij vermaakt zich misschien, maar niemand hoeft het mooi te vinden (ik denk dan ook aan de ‘dingen’ die Pavarotti vroeger maakte…). Maar als men beroemd is, is de kwaliteit vaak van weinig belang. Niet eerlijk, maar that’s life…Geef mij maar Rinus Van de Velde, Hans Bruyneel of Johan Van Mullem…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X