Street Art 2.0… ontdek de ‘light art’ van Philippe Echaroux

Misschien is het nog wat vroeg om zulks te stellen, maar misschien is er wel een nieuwe kunstvorm geboren. Mocht dit zo zijn, dan mag de Franse kunstenaar Philippe Echaroux alleszins tot een van de grondleggers worden gerekend.

Gewapend met een projector werpt hij portretten van al dan niet bekende mensen, en in toenemende mate confronterende beelden ala Banksy op gebouwen, bomen en bergen overal ter wereld. Door de bijzondere textuur van zijn canvas en door de meestal urbane omgeving waarin hij zijn werk toont, heeft het niettemin een bijzondere uitwerking.

Niets bestemde deze surfer tot een carrière als kunstenaar, tot hij in 2008 zijn eerste fototoestel kocht om vakantiekiekjes aan de Côte d’Azur te trekken. Rond die tijd werkte hij als begeleider van jongeren in moeilijkheden en volwassenen met een beperking, die hij gaandeweg begon vast te leggen op foto’s. De autodidactische fotograaf genoot snel menige aandacht, dermate zelfs dat hij in 2011 besloot om zich volledig te wijden aan fotografie.

Zijn sociale inslag is hij echter niet kwijtgespeeld, dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat hij celebrities en onbekenden op dezelfde manier behandelt, al heeft hij een uitgesproken voorkeur voor de anonieme massa, die hij van straat ‘plukt’ en ter plaatse in een kleine geïmproviseerde studio portretteert. Je merkt het ook aan het canvas die hij voor zijn foto’s gebruikt: de muren, de straten waarin hij kansarme kinderen enkele jaren terug uit de nood hielp, droegen zijn eerste werken. Maar spoedig varieerde hij ook van drager voor zijn projecties. Het Amazonewoud (Crying Forst), de bergen van Zwitserland (Tunnel) of een berg afval (After the dream), zijn boodschap wordt explicieter en universeler. Het zijn niet meer de straatkinderen van Marseilles waar hij de aandacht op wil vestigen, maar ook ecologische thema’s, de discriminatie van de Amazonebevolking, de hypocrisy van de politiek…

De werken op zich zijn vluchtig, ze laten geen sporen na. Maar door ze vast te leggen op foto’s vereeuwigt Philippe zijn gedachten en meningen, die intussen enkele malen de wereld zijn rondgereisd…

 

… meer ontdekken? Bezoek dan zeker zijn website, klik hier.

 

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op