Street artist maakt monumentale kunstwerken… om ze onmiddellijk te vernietigen

Street art is sowieso al behoorlijk vluchtig. Graffiti’s worden veelal zo snel mogelijk overschilderd, net als de meer subversieve -meestal illegale weliswaar, maar daarom kwalitatief niet minderwaardige- vormen van street art. De Australische street artist Rone neemt dan maar het heft in eigen handen, en vernietigt dan zelf maar een aantal monumentale werken nadat hij ze afwerkte. Nu goed, weliswaar in een fabriek die sowieso gedoemd was om te worden vernield, maar hem gaat het om de boodschap.

Zijn daad tekent zich in een bredere trend waarin het documenteren van kunst misschien belangrijker wordt dan het werk zelf.  This makes the work more significant once it is gone. It shifts the value onto the documentation of the work rather than the work itself. This idea has opened up a whole new chapter for me”, aldus de kunstenaar. Niet dat deze uitdaging nieuw is, denk maar aan performance artists, of kunstenaars als Christo, wiens werk van nature kortstondig is.

Niet dat street art tegenwoordig zo efemeer meer is. In toenemende mate worden street artists op commissie gevraagd om hun vaardigheden op muren en gebouwen uit te oefenen, met de bedoeling er te blijven. Met zijn actie wil Rone dus ook de oorspronkelijke aard van de street art hervinden, de traditie verderzetten. Al is het ditmaal de kunstenaar zelf die zijn werk vernielt…

Niet dat het hem droevig stemt, voor hem is het een manier om te evolueren: “It is my hope that this concept of documenting my works prior to its imminent destruction takes me to a new level.”

rone-alpha-project-1

rone-alpha-project-2

rone-alpha-project-4

rone10

 

 


Lees ook:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op