Surrealisme in een modern jasje, ontdek het werk van Radu Belcin

Wat als een mens zou trachten een vlinder te leren vliegen? Het klinkt absurd. En dat is het ook. Niettemin, de vraag stellen leert ons om anders naar de dingen te kijken, naar wat we als realiteit aanvaarden. Een kunstenaar is misschien bij uitstek de persoon om ons hierbij te helpen. Om ons vragen te doen stellen bij wat we percipiëren, of onze perceptie zelf te bevragen. Het is een beetje een surrealistisch uitgangspunt, op zoek gaan naar een andere, misschien superieure realiteit, bovenop wat we gewoonweg aanschouwen. Vreemd genoeg creëert het verruimen van ons blikveld vaak net de mogelijkheid om bepaalde zaken in een juister perspectief te plaatsen.

Welkom in de wereld van de Roemeense kunstenaar Radu Belcin, die aan de hand van vrije, ongeremde associaties beelden creëert die realistisch aanvoelen, maar fundamenteel edgy zijn. Noem hem echter geen realistische schilder. Naar eigen zeggen probeert hij, wanneer hij een portret maakt, de trekken van de geportretteerde niet exact weer te geven, wel wat zich in zijn hoofd afspeelt. De psyche van het personage. Het onderbewuste.

Hij haalt voorbeelden als Bosch, van der Weyden en Memling aan als inspiratiebronnen. Niet eens zo gek. In zekere zin gingen ook zij op zoek naar wat zich achter het blote oog afspeelt. De grond van de zaak. Wat niet meteen vatbaar is voor de menselijke ratio.

“In my works I try to create a universe where any stander-by is taken out of the conventional reality and thrown in the middle of unexpected situations. I use the landmarks of this world, investing them with new meanings, I question the daily routine and I catch the attention by completely new, surprising associations of characters, relationships, actions or objects.”

Een interessante ontdekking, permanent bij Galerie Delauney in Parijs en Galerie Mertens in Berlijn. Ontdek even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X