Te gek om los te lopen (10): Marcel Duchamp

Sommige kunstenaars gaan ver in hun zoektocht naar het choquerende in de kunst. In deze reeks brengt The Art Couch een kort overzicht van kunstenaars die de wenkbrauwen van menig kunstliefhebber zullen doen fronsen.

Is het een urinoir? Is het een kunstwerk? Is het een uit de hand gelopen grap die de kunstwereld veranderde? Laat ons maar stellen dat het een combinatie van deze drie factoren is. Toen de Franse kunstenaar Marcel Duchamp in 1917 na een lange lunch een urinoir kocht, deze signeerde met het pseudoniem R. Mutt en vervolgens doopte tot Fountain, kon geen mens vermoeden dat dit gebruiksvoorwerp bijna 100 jaar later nog steeds een icoon zou vormen van het dadaïsme. In dat opzet zijn de dadaïsten zeker geslaagd: een andere kijk bieden op wat al dan niet kunst kan zijn.

Voor de normen van onze tijd is Fountain wellicht braaf, maar in toenmalige Amerika zorgde Duchamp alvast voor een schandaal. Maar ook in het hedendaagse Amerika blijft de geest van Duchamp rondwaren. Zo werd de campagnebus van Donald Trump door kunstenaar David Gleeson onder handen genomen, waardoor Trump veranderde in T.Rutt, een knipoog naar …

 

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X