Te gek om los te lopen (5): Vito Acconci

Sommige kunstenaars gaan ver in hun zoektocht naar het choquerende in de kunst. In deze reeks brengt The Art Couch een kort overzicht van kunstenaars die de wenkbrauwen van menig kunstliefhebber zullen doen fronsen.

Een katholieke opvoeding en succesvolle kunst- en letterenstudies doen op geen enkel moment vermoeden dat Amerikaanse kunstenaar Vito Acconci in 1971 galerijbezoekers zou verbazen met zijn Seedbed. Voor deze performance verborg Acconci zich in de Sonnabend Gallery onder een valse vloer en bracht de tijd door met masturbatie terwijl hij het aanwezige publiek liet meegenieten van zijn seksuele fantasieën. Volgens de kunstenaar stelde hij hierdoor niet alleen de relatie tussen kunstenaar en toeschouwer in vraag, maar ook de notie van genot. Bovendien zou Seedbed ook de paranoia tijdens het presidentschap van Richard Nixon aan de kaak te stellen.  Of het kunst is, laat ik in het midden. Het levert Acconci alvast een plaatsje op in dit overzicht van choquerende kunstenaars en wellicht ook dit van de betere uitvluchten.

1972_Seedbed_72_522_345_721

Author: Yves Joris

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Te gek om los te lopen (5): Vito Acconci | theartcouch.be | Lettergoesting - […] via Te gek om los te lopen (5): Vito Acconci | theartcouch.be […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op