Te gek om los te lopen (9): Damien Hirst

Sommige kunstenaars gaan ver in hun zoektocht naar het choquerende in de kunst. In deze reeks brengt The Art Couch een kort overzicht van kunstenaars die de wenkbrauwen van menig kunstliefhebber zullen doen fronsen.

Bij het werk van Damien Hirst bekruipt me steeds de vraag wie er te gek is om los te lopen: de artiest of de koper van het werk? Hirst kan je alvast niet betichten van een slechte pr. Net voor de val van Lehman Brothers, die de financiële wereld op het randje van een totale ineenstorting bracht, lanceerde de Britse artiest een veiling waarbij hij de gerenommeerde galeristen en kunsthuizen links liet liggen en rechtstreeks bij Sotheby’s aanklopte. Deze boude stap leverde niet alleen wereldwijde persaandacht op, de veiling zorgde ervoor dat de spaarboek van Hirst met bijna 140 miljoen euro gespijsd op.

Zijn bekendste werk is wellicht The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living uit 1991, waarbij hij een 4,3 meter lange haai in doorzichtige tank gevuld met formaline plaatste. In 2006 moest de haai echter vervangen worden omdat deze uiterlijke rottingsverschijnselen zou vertonen. Gelukkig was dit nog binnen de garantieperiode en moest de koper niet bijbetalen.  Het kunstwerk zou naar verluidt 70.000 euro gekost hebben en de (in deze reeks) reeds eerder vermeldde fondsenbeheerder Steven Cohen kocht het in 2004 voor 7 miljoen euro van … Charles Saatchi. Of zoals de Britten zouden zeggen: quite some money for fish without chips.

 

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op