Te volgen jonge kunstenaars: Lara Gasparotto (Luik, 1989)

© Lara Gasparotto

© Lara Gasparotto

De kunst van de Luikse Lara Gasparotto (1989) definieert zich vreemd genoeg eerst en vooral door wat het niet is. Foto’s van Lara zijn geen hoogstandjes van technische perfectie. Het zijn geen indringende composities, geen geënsceneerde taferelen die verbazen of verrassen. Elk apart vertelt geeneen van haar foto’s een verhaal, en ze vallen voor de meesten niet onmiddellijk op omwille van hun esthetische kwaliteiten. Maar hoe definieer je haar kunst dan wel?

© Lara Gasparotto

© Lara Gasparotto

Om Lara’s werk te ‘verstaan’ volstaat het duidelijk niet naar elke foto afzonderlijk te kijken. Maar zelfs het geheel zal menig kunstliefhebber gepuzzeld achterlaten. Op het eerste zicht zijn het samenraapsels van al dan niet toevallig getrokken beelden, van vrienden, wegen, landschappen, alledaagse kleine feitjes. Maar gaandeweg ontdek je terugkomende thema’s. Het water (het dopen), de banaliteit van de erotiek, de herinnering, het voortdurend op weg zijn. Lara volgt geen ‘school’ of richting.

De wisselwerking tussen zwart-witte, overbelichte, onscherpe of raar gekaderde foto’s geeft eerder een rommelige, maar daardoor juist authentieke indruk. Het alledaagse, banale, wordt hier en daar zelfs ‘sacraal’. Lara volgt eerst en vooral haar intuïtie, wat niet betekent dat ze geen logica zou volgen. Als je haar boek –of haar Instagram-pagina- doorneemt, merk je vroeg of laat wel dat haar werk juist zorgvuldig is opgebouwd, zij het zonder structuur, zonder vorm.

© Lara Gasparotto

© Lara Gasparotto

Al deze contradicties make het werk van Lara behoorlijk uniek. En zeker het volgen waard. Met recente tentoonstellingen in Berlijn, Frankrijk en China springt de jonge kunstenares alleszins ook internationaal in het oog.

Haar werk kan je best volgen op haar Tumblr-pagina. Recent kwam ook haar eerste boek uit ‘Lara Gasparotto’, uitgegeven door Lannoo (zie onze BOL webwinkel).

 

Sophie
Latest posts by Sophie (see all)

Author: Sophie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X