The friendship between the viewer and a piece of art: onze favorieten op Brafa 2019

‘The friendship between the viewer and a piece of art’, het zijn woorden van het befaamde duo Gilbert & George, Guest of Honour bij de start van Brafa 2019. A marriage of British eccentricity and Belgian surrealism, noemt voorzitter Harold t’Kint de Roodenbeke hen. Met two persons, one artist gaat de eerste grote internationale kunstbeurs van start met 133 exposanten, waarvan 84 Belgisch.

Gilbert & George
Gilbert & George

Bekende namen en ontdekkingen

Een aantal namen van hedendaagse kunstenaars die er vorig jaar ook bij waren, zag ik terug opduiken. Zoals Andy Denzlers werken die begin 2018 allemaal verkocht waren tegen het einde van de beurs.

Standing in Front of Chair and Sofa, Andy Denzler, Opera Gallery

De Zuid-Koreaanse Hur Kyung trakteerde de bezoeker weer op verf-frietjes bij Kalman Maklary Fine Arts.

Hur Kyung-AE, Kalman Maklary Fine Arts

Voor kopers met ongelimiteerd budget is er deze prachtige sculptuur van Lynn Chadwick.

First Stairs, Lynn Chadwick, Osborne Samuel

Deze wolk van engeltjes is het delicate werk van de Parisienne Claudine Drai, opgebouwd door een combinatie van zijde papier, tengucho (Japans papier) en pigment. Een ontdekking die mij nieuwsgierig maakt naar meer werk van deze kunstenares.

Claudine Drai, Galerie Fleury
Claudine Drai, Galerie Fleury

De knipoog naar the shredder van Banksy is volgens de rode bolletjes naast het werk al verkocht!

Een blikvanger is deze porseleinen mantel van Piet Stockmans uit 2007, tijdelijk in bruikleen bij Durabrik.

Mantel uit porselein, Piet Stockmans

In 2018 veroorzaakte Theatrum Mundi nog commotie met de Ninja Turtle Leonardo: is dat nu kunst? Deze keer pakken ze uit met spacesuits. Brafa blijft een generalist fair. 

Bij Guy Pieters treffen we hemelsblauw in contrast met wit marmer. De reeks Collective Memory van Koen Vanmechelen bevat een Grieks kind, geblinddoekt, en een reeks sculpturen gebaseerd op de verschillende (inter)nationale verdragen van mensenrechten.

“De beelden vormen een krachtig statement voor onze toekomst. Beginnend met de Griekse oudheid als bakermat van onze democratie (het kind) tot onze universele mensenrechten (de boeken)”aldus de kunstenaar.

Koen Vanmechelen
Koen Vanmechelen bij Guy Pieters

Bij Francis Maere helt een man voorover, een sculptuur van Hanneke Beaumont, de Nederlandse kunstenares waarover Koen Van Damme onlangs nog een artikel schreef voor TheArtCouch.

Searching for Balance, Hanneke Beaumont bij Francis Maere

Brafa blijft een perfecte start van het kunstjaar met vertrouwde namen en verfrissende hedendaagse kunstenaars. Een aantal van hen zullen we ongetwijfeld in maart terug ontmoeten op Tefaf.

Meer info op de website van Brafa Art Fair, nog tot 3 februari bij Tour & Taxis in Brussel.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X