The shadowman… Richard Hambleton, de grootvader van de street-art overleden

Het nieuws heeft naar mijn weten de pers niet gehaald hier, maar vorige maand is in New York de Canadese street artist Richard Hambleton overleden. “The shadowman” werd hij genoemd, omdat hij zijn faam voornamelijk te danken had aan de honderden schaduwen die hij in de straten van New York achterliet. Nochtans deed hij nadien veel meer dan dat, zoals zijn reeks “Beautiful paintings” op het einde van zijn leven, waarin zijn gemoedstoestand hij blijkbaar iets zonniger was geworden. Helaas kende deze reeks geen commercieel succes en zag hij zich genoodzaakt om terug te keren naar de stijl die hem beroemd -en succesvol- maakte.

Tijds- en stijlgenoot van de veel te jong gestorven Keith Harring en Basquiat, hij overleefde ze ondanks zijn drugsverslaving behoorlijk lang. Al maakte hem dat niet noodzakelijk blij. “Basquiat ging in elk geval gewoon dood, weet je. Ik leefde nog toen ik doodging. Dat is het probleem”, zo liet hij zich ontvallen in de filmdocumentaire over zijn werk uit 2014.

Maar dit interview met CNN uit 2009 biedt alleszins een kortere introductie tot de kunstenaar, mocht je hem nog niet kennen. Een ontroerend stuk:

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op