TheArtCouch 2018, le bilan

Naar jaarlijkse traditie wil ik graag de evolutie van TheArtCouch van het afgelopen jaar met jullie delen. 2018 was een jaar vol evolutie voor ons. Nieuwe enthousiaste schrijvers, de eerste adverteerders, veel nieuwe plannen voor de toekomst. Vast staat dat TheArtCouch zowat een vaste waarde is geworden in het Nederlandstalige kunstlandschap, zowel op gebied van kunstnieuws, het berichten over kunstevenementen die de moeite lonen, als het formuleren van opinies en analyseren van trends op de kunstmarkt.

Onze kernmissie blijft om de kunstbeleving toegankelijker te maken voor een breed publiek. Geen eindeloze analyses, geen steriele besprekingen. Enkel eerlijke opinies over wat ons, als kunstminnaars, enthousiast maakt. Het steeds groeiende aantal lezers van TheArtCouch bewijst dat hier belangstelling voor is, ik zou zelfs durven stellen dat er nood aan is.

In een wereld die steeds complexer wordt, en gevaarlijker lijkt, is kunst een verademing. Kunst biedt schoonheid, reflectie, duiding ook. Persoonlijk denk ik niet dat kunst de wereld kan redden, maar wel dat mochten er meer mensen zich openstellen voor de beleving van kunst, of zelf kunst beoefenen, de wereld een betere en veiligere plek zou worden. Als TheArtCouch hier een heel klein beetje aan bijdraagt zouden we onze missie al grotendeels volbracht hebben.

Lezers

Dit jaar lazen gemiddeld 14,000 lezers per maand tenminste één artikel op TheArtCouch. Indrukwekkend voor een online magazine dat slechts twee jaar bestaat. De frisse berichtgeving, wars van nodeloos complexe analyses, vanuit het hart en een passie voor kunst, hier is duidelijk een plaats voor in het kunstlandschap.

Kunstenaars

De laatste jaren heb ik zelf (en de schrijvers van TheArtCouch) behoorlijk wat kunstenaars mogen ontmoeten. Nooit genoeg, uiteraard. Meer nog dan de kunst die ze maken (soms is dit niet eens het voornaamste) is het hun inzet, hun moed, hun visie, hun doorzettingsvermogen, waar we bewondering voor koesteren. ‘I don’t believe in art, I believe in the artist‘, liet Marcel Duchamp zich ooit ontvallen. Mooier kon hij het niet verwoorden. Naar kunst kijken, kunst leren waarderen, het is eerst en vooral een kwestie van ogen en geest open te houden.

Adverteerders

Een gratis, kwalitatieve website onderhouden met dagelijks vers en relevant nieuws voor de kunstliefhebber, het is zeker een uitdaging. Zonder adverteerders zou dit niet lukken. Dit jaar mochten we de eerste adverteerders verwelkomen. Een bijzondere dank aan hen die dit initiatief mogelijk maken, onder meer Galerie Solo, Denis De Gloire, Deco-Arte, Alter-Ego Gallery, Ludovic Laffineur.

Schrijvers

Dit jaar mochten we ook een aantal nieuwe schrijvers verwelkomen. TheArtCouch bestaat nu uit een hecht team van vrijwilligers, die hun passie voor kunst met groot enthousiasme met jullie delen. Bijzonder veel dank aan Annelies Vanbelle, Yves Joris, Gwendolina Willems, Koen Van Damme, David De Pooter, Mieke Janssens en Monika Macken voor de inzet en de boeiende artikels dit jaar.

De toekomst

We hebben behoorlijk wat plannen om TheArtCouch in de nabije toekomst nog relevanter te maken voor de kunstliefhebber. De eerste stap is de uitgave van een jaarboek, met een samenvatting van de gesprekken die we de laatste maanden voerden met 36 kunstenaars in België. Deze publicatie zal in februari-maart verschijnen, en kan een eerste stap zijn naar de uitbouw van een thematisch magazine gefocust op hedendaagse kunstenaars in België. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Dank voor de boeiende informatie en verhalen in 2018…
    Succes in 2019!
    Mvg, Jan.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X