TheArtCouch 2019, terugblik op een bewogen jaar, een kijkje op het komende

2019 was (alweer) een boeiend jaar voor TheArtCouch, met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe plannen voor de toekomst, waar we onze trouwe lezers graag van op de hoogte brengen:

TheArtCouch Magazine

De grootste evolutie was uiteraard de uitgave van TheArtCouch magazine begin februari. Een heel gedurfde stap, in een magazinelandschap dat het steeds moeilijker heeft om te overleven, getuige de stopzetting van Charlie magazine, dat de gedurfde smoel ‘feministisch en maatschappelijk uitdagende thema’s’ in elk artikel uitdroeg.

De vraag stelt zich: is er nog ruimte voor niche-magazines, in een tijd waar iedereen zowat alles, en om het even wat, gratis van het internet kan plukken? A fortiori een magazine over hedendaagse kunst? We menen van wel. En wel om deze reden:

Kunst is cruciaal in elk debat over maatschappelijke evolutie. Dit debat gaat om waarden, om principes, om overtuigingen. Niet om wat al dan niet ‘kunst’ is, of wat al dan niet mooi kan worden bevonden, maar om een fundamentele verwezenlijking van de menselijke evolutie: de vrijheid van de mens, elke mens, om zich te uiten, om met zijn eigen taal, al dan niet via beelden, de wereld wereld te exploreren en ideeën te ontginnen, om er anderen mee te raken, te inspireren. Dat is wat kunst, en kunstenaars, doen met ons: ons confronteren met onszelf, ons gebieden doen ontdekken die we niet vermoeden, of kunnen vermoeden. Kunstenaars zijn als ontdekkingsreizigers. In een tijdperk waar we onze kleine aarde reeds in overvloed hebben verkend, vergt het creatieve geesten om ons te wijzen op het feit dat onze leefruimte veel groter is dan de wereld die we als mens ervaren.

De veelbelovende start van het magazine toont aan dat TheArtCouch een groeiende rol speelt in dit debat. Door op een begrijpelijke, enthousiaste wijze over heel diverse kunstenaars te schrijven opdat ze voor een breder publiek toegankelijk worden, vervullen we een wezenlijke missie.

Na het succes van het eerste nummer, dat nagenoeg is uitverkocht, beslisten we om het magazine driemaal per jaar uit te geven. Ook in 2020 zullen we onze lezers weten te boeien met verslagen van ontmoetingen met vaak jonge of minder bekende kunstenaars die in België actief zijn. Je kan nu reeds een jaarabonnement nemen op de te verschijnen edities.

TheArtCouch online

Ook online kende TheArtCouch een stevige groei dit jaar. Gemiddeld telt de website nu zo’n 17,000 unieke bezoekers per maand, onder meer gedreven door het delen van onze berichten op Facebook (9,205 volgers), Instagram (1,807 volgers) en de wekelijkse nieuwsbrief (2,205 abonnees).

Met relevante weetjes, nieuwsberichten, bezoeken aan tentoonstellingen en gesprekken met kunstenaars biedt de online editie van TheArtCouch een rijkgevulde informatiebron voor de nieuwsgierige kunstminnaar. In 2020 zullen we verder bouwen op dit elan om een platform te vormen waar iedere kunstliefhebber regelmatig naar terugkomt om op de hoogte te blijven en interessante kunst te ontdekken.

Het ecosysteem

Tegelijk breidt ons ecosysteem verder uit. Het team van schrijvers werd dit jaar vervoegd door Jan Leysen, naast advocaat ook gepassioneerd door kunst, en Benedict Vandaele, naast schrijver ook curator en kunstadviseur. Naast Jan en Benedict bestaat het team uit Yves Joris, Koen Van Damme, Gwendolina Willems, David De Pooter, Mieke Janssens, Monika Macken, Annelies Vanbelle en Frederic De Meyer.

Het ecosysteem van TheArtCouch bestaat uiteraard uit lezers, adverteerders, galerijen en organisatoren van kunstevenementen, maar daarnaast ook in groeiende mate uit andere actoren uit het kunstveld, met wie we dit jaar uitgebreid van gedachten en ideeën hebben kunnen wisselen. In 2020 zullen we dit netwerk verder uitbreiden.

Toekomstplannen

Ideeën genoeg voor de toekomst. De uitdaging bestaat er uit om deze te kiezen die het dichtste aanleunen bij de missie van TheArtCouch, en ons toestaan verder te groeien tot een professionele organisatie. De ideeën zullen we tevens bespreken met externe professionals, met de mogelijkheid om strategische partners aan te trekken.

Meer concreet zullen we een aantal nieuwe initiatieven lanceren. In januari zal een extra editie van het magazine verschijnen, gebaseerd op een grondig onderzoek van de Belgische kunstmarkt. Dergelijke researchinitiatieven zullen we in de toekomst verder ontplooien. Op iets langere termijn zullen we ook boeken over kunst publiceren. Met deze projecten willen we verder onze kernmissie vervullen: meer mensen enthousiasmeren voor de kunstbeleving in de breedste betekenis van het woord.

Dank

We kregen in 2019 bijzonder veel enthousiaste reacties van lezers en partners. Onze visie is gedurfd, onze ambitie groot, maar de weg is nog lang en onzeker, dus elke steunbetuiging die we ontvangen aanzien we als een waardevol geschenk waar we elkeen hartelijk voor willen bedanken.

En uiteraard wensen we iedereen een warm en voorspoedig 2020 toe boordevol boeiende en blijvende kunstervaringen.

Author: Annelies & Frederic

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X