TheArtCouch 2020, het bilan, en een blik voorwaarts naar 2021

2020 werd een onvoorspelde, maar niet noodzakelijk onvoorspelbare annus horribilis. Het geldt voor zoveel mensen, zoveel sectoren. Zeker ook in de kunstsector, waarin sociale vangnetten voor kunstenaars, performers, galerijen, musea, organisatoren allerhande, sowieso al gevaarlijk dicht bij de harde grond hangen. Sommigen wisten zich een nieuwe weg te banen om dingen anders te doen, of andere dingen te doen. Twee beproefde strategieën om het hoofd boven water te houden in crisistijden.

Is dat het waar het in de kunsten om draait? Het hoofd boven water houden? Het leek er ook al pre-COVID op. Als er ergens op bespaard moet en kan worden, dan liefst op de meest kwetsbaren, degenen met de stilste stem, of met de minste publieke weerklank, zo lijkt het soms. Maar als de geschiedenis ons iets leert, is dat deze daardoor niet noodzakelijk monddood worden gemaakt.

Never waste a good crisis, luidt het adagio. Innovatieve ideeën spruiten vaak voort in tijden van grote crises.

byebye 2020

Ook voor TheArtCouch was 2020 een uitdagend jaar, al kunnen we in vergelijking met andere spelers doorheen het kunstveld nauwelijks gegronde redenen vinden om te klagen. Onze ambitie blijft overeind: over kunst berichten op een andere, spontane en wervende manier, om meer mensen te enthousiasmeren voor de beleving van kunst, maar ook om de mensen en organisaties uit de sector te helpen om een breder publiek te bereiken. Dit willen we op een professionele manier doen, waarvoor we afhankelijk zijn van dezelfde spelers in het veld. De aanhoudende onzekerheid in 2020 maakte het ook voor ons moeilijker om deze missie te vervullen. Maar zeker niet onmogelijk.

Dat bleek alleszins uit de blijvende groei van het aantal lezers online, en het aantal abonnees op de wekelijkse elektronische nieuwsbrief. Maar ook het papieren magazine kon, ondanks de beperktere distributiemogelijkheden tijdens de eerste lockdown, rekenen op een groeiende belangstelling en aantal lezers. Met boeiende verhalen van intussen meer dan 150 kunstenaars in België, vormt het magazine langzamerhand een draaiboek van interessante, al dan niet opkomende, al dan niet bekende kunstenaars die de moeite lonen om (her)ontdekt te worden.

Met TheArtCouch hebben we duidelijk een gevoelige, en aanhoudend trillende snaar geraakt bij kunstgevoelige lezers. Dat gaan we uiteraard zo houden in 2021. Maar we bereiden ons eveneens voor op een aantal nieuwe initiatieven. Alvast een tipje van de sluier:

hello 2021

De redactie loopt continu over van ideeën over hoe we TheArtCouch meer relevant kunnen maken voor kunstenaars, kunstverzamelaars, kunstgenieters en professionelen in de kunstsector. Op korte termijn kan je je alleszins aan volgende initiatieven verwachten:

  • Een aantal dagen geleden lanceerden we een grote enquête bij de lezers van TheArtCouch. De resultaten hiervan zullen ons in staat stellen om onze artikels meer en beter toe te spitsen op jouw verwachtingen. Deze enquête zullen we jaarlijks organiseren om naar onze vooruitgang te polsen, maar doorheen het jaar plannen we tevens een aantal korte enquêtes om de vinger aan de pols te houden van de kunstmarkt;
  • In 2021 starten we ook met een heuse online agenda van kunstevenementen. In een handig overzicht zullen we je trachten te begeleiden in jouw keuzes van welke plekken te bezoeken en kunstenaars om te ontdekken;
  • Naast het magazine plannen we een tweede uitgave rond specifieke thema’s die relevant zijn voor de nieuwsgierige kunstliefhebbers. Deze publicatie zal occasioneel verschijnen, en als eerste plannen we een kijkje in de schetsboeken van een 20-tal kunstenaars in België.

Het is slechts een greep uit de initiatieven die we plannen, en waarmee we een vernieuwende, hoopvolle wind willen blazen in het Belgische kunstlandschap.

We willen hierbij vooral onze lezers, adverteerders en partners bedanken voor het enthousiasme waar ze TheArtCouch mee blijven onthalen als platform om op een andere manier kunst te beleven, zoals het zou moeten zijn: eenvoudig, passioneel en razend boeiend.

We wensen iedereen alvast een ‘normaler’ jaar toe. Hou in ieder geval vol, hoe moeilijk de omstandigheden ook moge zijn!

Annelies & Frederic

Author: Annelies & Frederic

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X