Tientallen topwerken op 3 veilingen de komende dagen

De vermogende verzamelaars van hedendaagse kunst hebben alvast genoeg om te gaan watertanden de komende dagen. Maar liefst 3 veilingen bieden een rijk scala aan hedendaagse kunst te koop. Voor minder vermogende kunstminnaars (inclusief uw dienaar) blijft het interessant om de dynamiek van de markt voor dergelijke topwerken te volgen, al blijft het jammer dat sommige van deze werken verdwijnen in een of ander depot van een speculerende verzamelaar. Van alle werken op deze drie veilingen hopen we dan toch dat een substantieel aantal voor het brede publiek te zien zal zijn, of blijven…

Sotheby’s Contemporary Art Evening Sale, 5 oktober

Veel blikvangers op deze veiling, waaronder Basquiat’s “Bronze” (die vorig jaar nog een record brak) en David Hockney’s monumentale schilderij van de Grand Canyon (“the biggest space you can look out over that has an edge”). Elk zullen naar schatting voor een paar miljoen onder de bijl gaan. Maar de echte blikvanger is misschien wel Cy Twombly’s ongetitelde werk, dat een mijlpaal vormde in zijn wordingsproces. Naar verluid zou het voor meer dan 5 miljoen £ moeten opleveren.

hockney-grand-canyon-1998

 

Phillips 20th Century & Contemporary Art auction, 6 oktober

Minder grote bedragen bij de veiling van Philips, maar daarom niet minder interessant. Het topwerk op deze veiling is Sigmar Polke’s “Tanzerin” uit 1994. Maar ook van -voor het grote publiek- misschien iets minder bekende namen als publiekslieveling Adrian Ghenie of Agostino Bonalumi worden prijzen met zes cijfers verwacht.


auction_ghenie

 

Christie’s Post-War and Contemporary Evening Sale & “Thinking Italian: Evening Auction,” 6 oktober

De ster van deze avond is ongetwijfeld het werk van Francis Bacon uit “Pope” serie,“Head with Raised Arm”, dat de laatste vijftig jaar volledig uit het oog is verloren. Het werd voor het laatst gezien op een expo in Turijn in 1962, en is een van de negen gekende werken uit de serie.

Na een recordbedrag vorig jaar is het uitkijken naar wat het werk ‘Red skull’ van Basquiat zal doen. “Red skull” komt uit een serie die enorm gegeerd blijkt door kunstverzamelaars (de topverkoop vorig jaar maakte ook al deel uit van deze serie).

Om de lijst te vervolledigen gaan ook Peter Doig’s “Camp Forestia” uit 1996 en Mark Rothko’s “Untitled (Orange and Yellow) uit 1969. Al is deze laatste een werk op papier, wordt het toch geschat op enkele miljoenen.

auction_bacon_1050x615

 

 

Benieuwd naar wat het allemaal oplevert (niet qua geld, maar qua inzichten en trends). Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

 

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op