Tijdelijk kunstwerk ter herdenking van WOI, met een mooie boodschap… Ontdek de plannen van Rob Buelens

Volgend jaar wordt de 100 jaar gevierd van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ongetwijfeld zullen allerlei initiatieven wedijveren om deze herdenking met luister en fanfares te begeleiden. Terecht overigens. Kunstenaar Rob Buelens heeft echter een kleinschaliger, ingetogener manier bedacht om deze belangrijke gebeurtenis te herdenken.

Zijn plan is om ergens in Flanders Field een werk in de grond op te houwen, waar dieren en soldaten uit verschillende landen als slachtoffers worden uitgebeeld. Het beeld is overigens apolitiek: “we laten het gedeelde lijden van de getroffenen zien, en niet hun verschillen. En we proberen aan te tonen hoe ze samen compassie en vrede in de dood vonden die hen werd geweigerd in het leven”, aldus Rob Buelens.

De ‘mudbrick’ techniek die hij gebruikt maakt dat het werk per definitie tijdelijk is, maar hierin schuilt iets wezenlijks moois: “De figuren getuigen van het geleden verdriet en geweld. Daarna overwint de natuur en groeit het gras er terug over. Met de seizoenen keert de rust terug en vervagen de figuren stilaan. Net als het vervagen van het trauma vervaagt het werk in het omringende landschap. Uiteindelijk zal de regen het werk wegspoelen om ruimte te maken voor compassie en liefde”.

Een mooiere boodschap kan men de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog niet meegeven…

Rob heeft het concept overigens al op kleinere schaal uitgetest. De beelden en film hieronder tonen het resultaat van het kleinschalig model, maar geven een goed beeld van hoe het grotere (6x6m) werk eruit moet gaan zien.

Het is overigens een hele onderneming, en Rob zoekt dan ook steun om zijn project te realiseren. Ben je geraakt door zijn boodschap en wil je een steentje bijdragen, ga dan een kijkje nemen naar zijn crowdfundingcampagne, klik hier! Wij doen alvast mee.

 

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op