Tips voor kunstverzamelaars (#4): kunst kopen bij galerijen

Als je serieus bent over je kunstverzameling is de kans groot dat je vroeg of laat een werk zal kopen bij een kunstgalerij. Niet voor niets zijn de beste verzamelingen het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verzamelaars, galerijen en kunstenaars.

Het is echter niet steeds een makkelijke markt om te betreden als jonge verzamelaars. En, laten we eerlijk zijn, er lopen hier en daar nog cowboys rond in deze wereld. De selectie van de galerijen die je regelmatig bezoekt, en met dewelke je relaties aanknoopt, moet dan ook voorafgegaan worden door wat studiewerk.

Zo kan het bepalend zijn om te weten of je te maken hebt met een primary dealer –iemand die rechtsreeks werk van een kunstenaar aanbiedt – of een secondary dealer –iemand die op de markt werken koopt, om ze weer door te verkopen. Galerijen kunnen ook een mix van beide aanbieden. Dit kan bepalend zijn gezien de primary dealers vaak de nauwste banden onderhoudt met de kunstenaars, en dus veel meer weet over diens (toekomstige) werk.

Het mag verbazen, maar de meeste galerijhouders zijn gedreven door hun passie voor kunst. Uiteraard willen ze geld verdienen, maar lang niet alle galerijen worden er werkelijk rijk van. Om te weten of je met cowboys te maken hebt of met gepassioneerde galeristen, volstaat het om te checken of de galerij ook niet-commerciële nevenactiviteiten organiseert, of bijvoorbeeld investeert in kwaliteitsvolle brochures (of boeken) van de kunstenaars die ze vertegenwoordigen.

I don’t feel that I work for the collectors. I work for the artists, and my job is to protect them five and ten years down the road. I am hired by the artists to supervise their career choices and that is my primary responsibility. Barbara Gladstone, Gladstone Gallery, New York

Wat nog zal verbazen is dat sommige galeristen selectief kunnen zijn in welke klanten ze werken aan verkopen. Dit zal zeker het geval zijn wanneer ze kunstenaars vertegenwoordigen die slechts een aantal werken per jaar vervaardigen. Het kan zijn dat ze liever verkopen aan stichtingen bijvoorbeeld (gezien de werken dan ook publiek aanschouwd kunnen worden) of aan verzamelaars die zich specifiek op deze artiest toespitsen (‘verticale’ verzamelaars). Verwacht dus niet dat je steeds krijgt wat je wil kopen!

In het boek ‘Owning Art’, waar deze bevindingen uit komen, staat ook een checklist van zaken op dewelke je moet letten wanneer je van een galerij koopt. De meeste zullen basic klinken, maar niet onbelangrijk: check de afmetingen van het werk (zeker als je ze een specifieke plaats wil geven bij je thuis), check de handtekening of de authenticiteit van het werk (niet onbelangrijk bij de aankoop van kunstfoto’s), check waar het werk staat in de carrière van de kunstenaar, en of het werk reeds is verschenen in bepaalde publicaties over de kunstenaar, etc.

Maar de belangrijkste tip is wellicht om tot goede afspraken te komen met de galerij over het eventueel doorverkopen van het werk. De ongeschreven (soms contractueel vastgelegde) regel is om de oorspronkelijke galerij het recht van eerste aankoop te bieden, of hen tenminste op de hoogte te houden van de verkoopsplannen. Dit heeft verschillende redenen, maar de voornaamste is dat de kunstenaars uit zijn galerij in zekere zin zijn ‘kapitaal vormen, en hij dus nauwlettend de waarde ervan in het oog moet houden. Mocht een van zijn kunstenaars op een openbare veiling ferm onder de prijs worden verkocht, is dit natuurlijk nadelig voor hem. Daarbij komt dat hij noch de kunstenaar bij een doorverkoop er iets verdienen, terwijl de galerist misschien sterk heeft geïnvesteerd in het verhogen van de visibiliteit van de kunstenaar. Regel is dus: communiceren.

Heb je zelf goede of slechte ervaring met het kopen bij een galerij? Laat het ons weten (je hoeft geen namen te noemen, en je blijft anoniem uiteraard. Mail je verhaal naar frederic@theartcouch.com !

Vorige tips gemist? Ontdek ze hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X