Tips voor kunstverzamelaars #7: online kunst kopen (vervolg)

In ons vorig artikel bespraken we de mogelijkheid voor (jonge) verzamelaars om op het internet kunst aan te kopen. Hierbij gaven we enkel Saatchi Art als voorbeeld, de eerste en nog steeds grootste speler op die markt.

In het kielzog van Saatchi zagen echter een hele resem aan online-kunstmarkten het licht. Een ware goudmijn voor de jonge kunstverzamelaars, die volgens een recente studie de voornaamste gebruikers zijn van deze mogelijkheid. We namen een aantal initiatieven voor je door:

In het duurdere, algemene segment:

  • lofty biedt een ruim gamma aan zowel hedendaagse als klassiekere werken voor prijzen tussen de 1000,- en 10,000,- euro
  • voor uitsluitend hedendaagse kunst kan u echter beter terecht bij Artspan, die werken aanbiedt tussen 1000-3000,- €

Het valt op dat een groot aantal online kunstwinkels zich in een of andere kunstvorm, of zelfs formaten specialiseren. Dat is toonaangevend voor een markt die langzamerhand matuur begint te worden (denk maar aan alle gespecialiseerde Facebook-klonen op de markt):

  • The Artful Project biedt de fotografie-verzamelaar heel wat moois. Weliswaar geen gelimiteerde edities, dus de foto’s zullen nooit aan intrinsieke waarde winnen. Maar de prijzen zijn heel schappelijk, en je kan er zowel het formaat als de frame kiezen.
  • Carré d’Artistes is dan weer gespecialiseerd in vierkante schilderijen. Er zitten interessante werken tussen, en voor een prijs die vaak tussen de 200-400,- € zit heb je alvast ideetjes voor een mooi kunstgeschenk.
  • Ook interessant is de online galerij Urban Art 24, die gelimiteerde werken aanbiedt van street artists als Banksy en Invader. Er zijn werken onder de 1000,- €, maar vaak zal je grotere bedragen moeten neertellen.
  • Over gelimiteerde edities gesproken, laten we het Belgische initiatief van ex-SMAK curator Thomas Caron niet vergeten. Art Lead biedt heel wat werk van zowel opkomende als gevestigde waarden, in gelimiteerde oplagen. Het initiatief is nog maar een paar maanden geleden opgestart, maar biedt al een mooie keuze van kunstenaars.

Sommige online galerijen proberen naast een niche ook nieuwe concepten uit. Lightspacetime bijvoorbeeld probeert de werken op haar site aan de man te brengen door geregeld wedstrijden voor kunstenaars te organiseren rond specifieke thema’s. Goed idee, maar door het openstellen van de wedstrijd naar een breed publiek krijg je automatisch heel wat –met alle respect- rommel aangeboden. Wellicht zijn de gekozen onderwerpen hier ook voor een deel schuldig aan (de huidige wedstrijd gaat over ‘dieren’).

Hetzelfde geldt voor eBay, die mee op de kar probeert te springen van de boomende kunstmarkt. Voor 1 euro kan je er al een werk kopen. Het zegt genoeg.

Op gebied van online veilingen heeft het uitstekende Paddle8 dan veel meer te bieden aan de verzamelaar van gevestigde waarden. Je kan er op dit ogenblik bijvoorbeeld werk kopen van Cartier Bresson, Baselitz, Fontana of Warhol, voor (geschatte) prijzen die nog binnen de perken blijven van een ruim, maar niet ongelimiteerd budget.

Hierbij de websites van de besproken galerijen, maar kleine tip: check ook de opzendkosten voordat je koopt!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X