Tips voor verzamelaars van hedendaagse kunst (#2)

Als (al dan niet bewuste) kunstverzamelaar heb je meestal een doel voor ogen. En een doel bereik je met de ontwikkeling en uitvoering van een strategie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat verzamelaars verschillende strategieën hebben om een verzameling samen te stellen. Een overzicht:

  1. persoonlijke visie en conceptuele thema’s

Het verzamelen rond een bepaald thema is vaak een expressie van persoonlijke visie van verzamelaars. Met deze strategie ga je vaak kunstenaars kopen van eenzelfde strekking, met eenzelfde wereldbeeld, niet noodzakelijk van eenzelfde ‘school’ of generatie overigens. De verzamelaars zijn soms de eersten die patronen ontdekken tussen verschillende kunstenaars.

De aantrekkingskracht van surrealistische kunst op Dominique en Jean de Menil kwam ook tot uiting in hun aankoop van etnische werken, vaak kozen ze ook hier psychologisch geladen voorwerpen uit. Of neem Ingvild Goetz die vanaf de jaren 60 Italiaanse Arte Povera begon te verzamelen vanuit haar eigen maatschappijkritische visie.

  1. ‘In diepte’ kopen

Er bestaan een aantal voordelen in het verzamelen van werken van een specifieke kunstenaar. Vooreerst kan het een ongeëvenaard beeld opleveren van de evolutie van een kunstenaar, maar ook een nauwere verbondenheid creëren ermee. Het zal tevens respect opleveren van zowel de kunstenaar als zijn vertegenwoordigers, om de verregaande verbintenis die hij met het werk toont.

  1. ‘Breed’ kopen

Net zoals er een verticale strategie bestaat, bestaat tevens de horizontale strategie, het breed en ongefocused kopen van… tja… om het even wat. Diversiteit kan mooi zijn, maar al snel tot chaos vervallen, en het is ook niet geheel zeker welk doel hiermee bereikt wordt.

  1. Het beste, van de besten

Het aankopen van werken (of kunstenaars) die reeds door de kunstmarkt zijn opgehemeld en gevalideerd, vergt enig kapitaal, en zal je niet noodzakelijk veel geloofwaardigheid verschaffen. Het risico bestaat dat je de weinig benijdenswaardige reputatie van trofee-jager toegewezen krijgt. Voordeel is dan weer dat je collectie nauwelijks aan waarde kan inboeten met de jaren…

  1. Volgens medium

Wel toegankelijk voor elk budget: zich specialiseren in een specifiek medium, bijvoorbeeld tekeningen of fotografie, die normaal gezien voor een toegankelijkere prijs kunnen aangeschaft worden. Tekeningen kunnen daarenboven een interessant licht werpen op het denken en het proces van een kunstenaar, waardoor ze op zichzelf waardevol kunnen zijn.

The concept of my collection is social-political and critical. I am interested in those artists who are doing something that has not been done – I always collect groups of artists, and I go deeply into evry artist instead of having something from here and there. I always talk to the artist… i fit doesn’t fit into my concept, then I don’t buy it. (Ingvild Goetz, collector, Munch)

Welke strategie volg jij? Laat het ons weten!

Vorige tips gemist over de guiding principles van een kunstverzameling? Klik hier!

Volgende week: voor en nadelen van verschillende kunstvormen als voorwerp van een verzameling

Dit artikel is gebaseerd op het boek “Owning Art, the contemporary art collector’s handbook” van Louisa Buck & Judith Greer

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Een goeie tip: check de prijzen op veilingen (Bernaerts bv. in Antwerpen). Die zijn vaak veel realistischer dan in gallerijen en letterlijk gebaseerd op vraag en aanbod. Veel kunst is verrassend goedkoop. Een gesigneerde Masereel? 200 euro. Grafiek is vaak heel toegankelijk en is vaak goedkoper dan een ordinaire reproductie of poster in souvenirwinkels.
    cheers – rik

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X