Toni Hamel, een satirische kijk op het menselijke handelen

Kunst en satire, het gaat soms mooi hand in hand. Al zeker wanneer het de uitgesproken bedoeling is om een geweten te schoppen bij de toeschouwer.

Dat is duidelijk het geval bij de Canadese Toni Hamel, die met haar schilderijen, tekeningen en sculpturen een kritische, sarcastische kijk biedt op het menselijk handelen, en al zeker het menselijke onvermogen om een antwoord te formuleren op een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd: de klimaatsverandering. Dat is vooral merkbaar in haar schilderijen. Pseudo-wetenschappers die een ijsberg in miniatuur nabootsen, of de afvallende strepen van een zebra bestuderen, vol verwondering, en onbehulpzaamheid, de genetische mutaties van giraffen en paarden trachten goed te maken met een likje verf om hun oorspronkelijke uiterlijk op te roepen.

Hamels mentale ziekte, borderline voor de nieuwsgierigen, ziet ze als een grote drijfveer in haar werk. Het zet haar aan om onder de oppervlakkige schijn der dingen een dieperliggende realiteit te zoeken, maar ook om het lot van andere mensen, misschien zelfs de mensheid op zich, ter harte te nemen. “I fight for the underdog and maybe that’s where it’s coming from — my psychological predispositions.

Ze omschrijft haar werk als een “illustrated commentary of human frailties. Drawing from personal experiences and outward observations, I point to historical, social, and psychological references,” zeg ze in een interview met Colossal. “Virtues and vices, the holy and the profane, the good and the bad, all share equal weight and supply as infinite source material for my investigations.

Ah, kunst met een boodschap, daar zijn we nooit vies van.

Toni Hamel, Opening Night (2016)
Toni Hamel, Ceci n’est pas un arbre (pour Charlie), 2016
Toni Hamel, “The abduction
Toni Hamel, The Impostor (George’s Zebra), 2017
Toni Hamel, The Watch, 2017

Hamel stelt voorlopig enkel in Canada tentoon. Mocht je haar werk in het echt willen zien zal je de gelegenheden op haar website moeten volgen, waar je ook ander werk van haar kan ontdekken.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op