‘Trash animals’, street art met een boodschap van Bordalo II

Kunst met een boodschap, we hebben er een zwak voor. Alsook voor street art. Dus als beide gecombineerd worden zijn we al helemaal gewonnen.

De 28-jarige Portugese street artist Bordalo II heeft de laatste jaren een stevige reputatie weten op te bouwen in de wereld van street art. Dat heeft zo zijn redenen. Er is vooreerst het materiaal dat hij gebruikt in zijn muurschilderingen, allerlei afval die hij toevallig op straat vindt, maar meer nog met de relatie die zijn materialen hebben tot het centrale thema van zijn kunst. Met het afval bouwt hij op de muren van gebouwen afbeeldingen van dieren, niet zelden dieren die bedreigd zijn in hun voortbestaan door datzelfde afval.

Het is een wisselwerking met een krachtig signaal. De natuurlijke staat van het dierenrijk valt ten prooi aan een onnatuurlijke, door de menselijke activiteit opgedrongen mutatie. De natuur vervalt tot afval. ‘J’utilise mon travail pour communiquer des idées, des craintes et des prises de conscience sur des problèmes mondiaux: réchauffement climatique, pollution, pénurie d’eau, déforestation et bien sûr l’extinction massive de nombreuses espèces‘, liet hij zich ontvallen in het Franse kunstblad Artension.

Het is intensief werk. Sinds 2013 heeft hij ‘slechts’ zo’n 130 werken gemaakt, verspreid over 23 landen en 4 continenten. Onlangs was hij nog te zien bij Galerie Mathgoth in Parijs, en vanaf 6 april in de groepstentoonstelling “Conquête Urbaine” in het museum voor schone kunsten van Calais.

Niet verbazend trouwens dat zijn kunst kwam te rijpen in Lissabon, een stad met een uitgesproken positieve kijk op het nut en belang van street art.

Mocht je hem nog niet kennen: ontdek hem hier, en in de reportage onderaan:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Heel sterke kunst van Bordalo II ! Vernieuwend, uitdagend en boordevol emoties…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X