Tropisch regenwoud gespot in Kemzeke

Dit weekend is Stekene even het centrum van het land omdat het kruim van de internationale muziekscene er verzamelen blaast op Crammerock. Maar dat andere culturele uithangbord van de gemeente is al jaren een vaste waarde in de Vlaamse kunstwereld. De Verbeke Foundation in Kemzeke staat bekend om zijn controversiële werking en collectie. Kunst wordt er niet op een voetstuk geplaatst en bezoekers gaan blijgemoed op ontdekkingstocht langs werken die nogal onconventioneel staan opgesteld.

Het privémuseum is ondergebracht in de loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke. In een hoek van zo’n loods stoten we op een serre-achtige constructie, een glazen kubus met daarin een waterpartij en exotische planten. Deze ‘Puddle Drive-Through Simulation’ is een installatie van Mateusz Herczka, de Pools-Zweedse kunstenaar die gefascineerd is door de overlevingsstrategie van killivissen en daarom een stukje Guyaans regenwoud nabouwde in Oost-Vlaanderen.

Killivissen zijn kleine, veelkleurige karpertjes die weten te overleven in de meest extreme omstandigheden. Ze leven kort, houden van troebel of ondiep water en worden daarom zelden als aquariumvissen gehouden. Alleen een wereldwijde community van diehard fans kweekt de vissen en bouwt de natuurlijke habitats van hun lievelingssoort zo getrouw mogelijk na. Dat is wat ook Herczka met ‘Puddle Drive-Through Simulation’ deed. Hij ging aan de slag met een killisoort die in tropisch Zuid-Amerika voorkomt en overleeft in ondiepe plassen en poeltjes. Om te overleven springen ze van plas naar plas. Ook als dat de met water gevulde bandafdrukken van vrachtwagens zijn.

Herczka bracht zo’n stukje Zuid-Amerika naar Vlaanderen, inclusief vrachtwagenband, bandenspoor en tropische plantengroei. Voor hem is de killivis immers niet minder dan een statement.

Lees het volledige artikel over ‘Puddle Drive-Through Simulation’ hier.

verbeke1

Herczka – Puddle Drive Through Simulation

Herczka - Puddle Drive Through Simulation

Herczka – Puddle Drive Through Simulation

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X