Twaalf niet te missen tentoonstellingen in 2020

Ook voor wie graag en vaak naar het buitenland trekt zal het een uitdaging worden om ze allemaal te zien, maar niet onmogelijk… Twaalf tentoonstellingen met internationale allure, om niet te missen:

Picasso and Paper
Royal Academy of Art, Londen
25 jan. – 13 apr.

Picasso blijft bijna 50 jaar na zijn dood nog steeds een inspiratiebron voor thematentoonstellingen. In het Londense Royal Academy of Art start op 25 januari een tentoonstelling die focust op Picasso’s werk met en op papier. Met meer dan 300 werken zal het alleszins de grootste tentoonstelling worden rond dit thema. Niet te missen voor de fans!


Edward Hopper
Fondation Beyeler, Riehen
26 jan. – 17 mei

Ook een interessante niche-tentoonstelling: “Edward Hopper” zal voornamelijk focussen op de Amerikaanse natuurlijke en stedelijke landschappen van een van de belangrijkste moderne Amerikaanse schilders. De expo zal bestaan uit schilderijen in water- en olieverf die hij tussen 1910 en 1960 maakte. Tevens zal er The Light of Solitude getoond worden, een 3D film van Wim Wenders geïnspireerd op Hoppers American Spirit. Benieuwd…


Van Eyck, an optical revolution
Museum voor Schone Kunsten, Gent
1 feb. – 30 apr.

Je zal er als kunstliefhebber niet omheen kunnen. De tentoonstelling zal slechts tien werken van de hand van de meester bevatten, ongeveer de helft van deze die zijn overgebleven, wat op zich al een huzarenstuk kan worden genoemd. De ster van de show zal ongetwijfeld het gerestaureerde Lam Gods worden, hoewel het feit dat er zoveel werken van Van Eyck voor het eerst bijeen kunnen worden gezien reeds voldoende reden is om een bezoek te brengen aan het MSK. Best nu reeds je ticket bestellen!


Countryside, The Future
Guggenheim Museum, NY
20 feb. – 1 jul.

Volgens architect Rem Koolhaas is het feit dat 50% van de wereldbevolking in steden woont een excuus geworden om 98% van de oppervlakte van de aarde -het platteland- te verwaarlozen. Misschien werd hij omwille van deze uitspraak uitgenodigd door het Guggenheimmuseum om dit gegeven te onderzoeken. Verwacht je aan een vreemde expo, waar kunst onder meer vermengd wordt met Artificial Intelligence, politieke radicalisering, migratie en genetische experimenten. Een duik in de -mogelijke- toekomst.


Gerhard Richter: Painting After All
Met Breuer, NY
4 maart – 5 juli

Hij is een van de duurste nog levende kunstenaars op veilingen, maar los daarvan wellicht ook een van de meest boeiende kunstenaars van zijn generatie. Met meer dan 100 werken vormt deze tentoonstelling de grootste show rond het werk van Richter in meer dan 20 jaar. Niet te missen mocht je in de buurt zijn. Maar mocht je het missen heb je nog een herkansing in Los Angeles, waar dezelfde tentoonstelling van 14 augustus tot 19 januari 2021 te zien zal zijn.


Christo et Jeanne Claude
Centre Pompidou, Parijs
18 maart – 15 Juni

Deze tentoonstelling richt zich op de jaren dat het koppel in Parijs doorbracht, tussen 1958 en 1964. Het zal werk bevatten dat eerder niet of zelden aan het publiek werd getoond, zoals Cratères, een reeks geïnspireerd door Jean Dubuffet. In Parijs droomden ze ervan om het Arc de Triomphe ooit in doek te wikkelen. Dit zal voor het eerst ook gebeuren van 19 september tot 4 oktober. Jeanne-Claude zal het echter zelf niet meemaken, ze stierf in 2009. Ze blijft haar man echter inspireren: “She was extremely argumentative, very critical and I miss that so much. I always think when things become very difficult, what would Jeanne-Claude think now?”


Henri Cartier-Bresson, Le Grand Jeu
Palazzo Grassi, Venetië
22 maart – 10 januari

Voor deze tentoonstelling werden maar liefst 5 curatoren gevraagd om 50 werken van de iconische fotograaf te selecteren, te kiezen uit 385 beelden die de kunstenaar zelf als zijn meest belangrijke selecteerde in 1970. Hoe ze hier uit gaan geraken is me een raadsel, maar dat het de moeite zal lonen staat nu reeds vast…


Cindy Sherman, Cindy in Paris
Fondation Louis Vuitton, Parijs
1 april – 31 augustus

De Stichting Vuitton heeft een uitgesproken doel om meer vrouwelijke kunstenaars te belichten. Dat kunnen we enkel toejuichen. Vanaf 1 april zal het haar 500m2 open stellen voor het werk van Cindy Sherman. In de eerste ruimte zullen bijna 300 foto’s te zien zijn uit de periode 1975 tot 2020. De tweede ruimte, Crossing Views genaamd, zal het werk van Sherman samenbrengen met werken uit de vaste collectie van Vuitton, onder meer Warhol, Abramovic en Bourgeois, rond het thema portretten.


Niki de Saint Phalle
MoMA PS1
5 april – 7 september

De invloed van Nikki de Saint Phalle blijft nagenoeg 20 jaar na haar overlijden zeker intact. Het is alvast de bedoeling van het MoMA om dit aan de hand van deze overzichtstentoonstelling, de eerste over haar werk in New York, aan te tonen. Met meer dan 100 objecten en beeldhouwwerken, van haar vliegende vrouwen tot haar Gaudiaanse monumenten, zal het alleszins een boeiende rondleiding vormen doorheen haar werk.


Marina Abramović: After Life
Royal Academy of Arts, Londen
26 september – 8 december

De Royal Academy of Arts wordt zo langzamerhand een niet te missen bestemming voor wie naar Londen trekt. Vanaf 26 september zal het volledig gewijd worden aan een retrospectieve van de performance artist Marina Abramović, overigens de eerste keer in haar 250-jarige bestaan dat de academie een tentoonstelling houdt die volledig is toegewijd aan een vrouwelijke kunstenaar. De tentoonstelling zal bestaan uit, wat dacht u, performances, maar ook foto’s en beeldmateriaal uit de rijke carrière van Marina en, voor het eerst, nieuwe werken die niets met performances te maken hebben. Benieuwd.


The Magritte Machine
Thyssen-Bornemisza National Museum, Madrid
27 oktober – 28 februari

In 1950 ontwierp Magritte een ‘universele machine op schilderijen te maken’, in een poging om het maken van kunstwerken te automatiseren. De ambitie van deze tentoonstelling is om het werk van Magritte in verband te brengen met dit Magritte-machine. Een vreemd uitgangspunt, maar met 65 schilderijen van Magritte zal het alvast de liefhebbers ook zonder machine kunnen interesseren. Voor de durvers weliswaar.


Ulay
Stedelijk Museum Amsterdam
November – April 2021

Misschien best bekend om zijn samenwerking met Marina Abramović, maar voor en na deze samenwerking wist Frank Uwe Laysiepen, ofte Ulay, een indrukwekkend oeuvre op te bouwen. Fundamenteel voor de Duits-Nederlandse kunstenaar zijn processen van (chemische) verandering, de overgang van de ene identiteit in de andere, en het accepteren van onzekerheid en toeval. Daarnaast is hij van meet af aan een zeer geëngageerd kunstenaar geweest die zijn betrokkenheid heeft getoond zowel in directe reactie op maatschappelijke ontwikkelingen als in relatie tot de (recente) geschiedenis. De tentoonstelling zal een 20 tal werken tonen uit de collectie van het Stedelijke. Vast en zeker het ontdekken waard.


Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X