Twee fotografen die het stereotiepe beeld van de vrouw aanklagen

Bij TheArtCouch hebben we een zwak voor kunstenaars die een maatschappelijk probleem aankaarten, of op een of andere manier bijdragen een oplossing ervan, al was het maar om ze bespreekbaar te maken. Dat kan vele vormen aannemen, soms hoogst originele.

Zoals deze twee fotografen, die zich toeleggen op het stereotiepe beeld die de ‘moderne’ maatschappij heeft -of actief schetst- van de vrouw. Is het een aanklacht, is het humor? Is het een zoektocht naar de psychologie achter de ‘moderne’ vrouw (zoals recensenten beweren), of eerder een stilistische oefening? Geen idee, maar het resultaat is op zijn minst intrigerend. Hierbij alvast twee voorbeelden:

Miles Aldridge

De Londense fotograaf Miles Aldridge is ondertussen al een beroemdheid geworden. Zijn cinematografische seventies taferelen, schipperend tussen glamour en erotiek, maar steeds met een duister kantje, scheppen een intrigerend beeld van de ‘moderne’ vrouw. Zijn recenter werk (niet opgenomen hieronder) trekt de maatschappijkritiek weliswaar wat breder open (met een Paus of Hitler als personage), maar de reeks die hij enkele jaren geleden maakte rond de stereotiepe visie op de vrouw in de moderne maatschappij blijft enorm relevant:

(alle foto’s © Miles Aldridge)

pics_miles_aldridge6featured

pics_miles_aldridge8

pics_miles_aldridge7

pics_miles_aldridge5

pics_miles_aldridge4

Kristina Varaksina

De in Rusland geboren en in New York levende Kristina Varaksina heeft als missie om de ‘sociale rol, de strijd, de dromen en ambities van vrouwen’ uit te beelden. Ze werkt thematisch, en de nabewerking van haar foto’s geven ze een irreële -nagenoeg abstracte dimensie, het lijken wel schilderijen…

(alle foto’s © Kristina Varaksina)

pics_krtistina_varaksina5

pics_krtistina_varaksina4

pics_krtistina_varaksina3

pics_krtistina_varaksina2

pics_krtistina_varaksina1

Ken je er nog? Laat het ons weten, we ontdekken ze graag!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X