Uomo e Natura: een duik in het werk van Brigitte Galeyn

In de gezellige popupgalerij in de Antwerpse Aalmoezenierstraat waar enkele maanden geleden Renée’s Journey halt hield, is opnieuw een sterke vrouw neergestreken. Met haar solotentoonstelling Uomo e Natura laat Brigitte Galeyn ons kennis maken met haar werk dat invloeden van Basquiat, Twombly en Richter doet vermoeden. 

Momenteel loopt in Antwerpen de tentoonstelling Ecce Homo waar 69 kunstenaars, die wonen en werken in België, op negen verschillende locaties  hun werk presenteren. De expositie van Galeyn zou perfect een tiende locatie kunnen zijn tussen het Maagdenhuis en de Fierensblokken. Haar werk onder een bepaalde noemer catalogeren zou deze kunstenares onrecht aandoen.  In de eerste ruimte bevinden zich de werken van het Uomo-luik. Basquiat gaat in krachtige dialoog met de action painting van Pollock, terwijl een Giacomettiachtige Uomo sereen aanwezig is. Wat vooral opvalt is de kracht waarmee deze -op het eerst zicht frêle dame- schildert.  Vrijheid is grote discipline, dixit Karel Appel.  En net die discipline valt ook op bij het werk van Galeyn. Elke borstelstreek verstevigt de vorige: perfect gedoseerd. Deze haast zenachtige manier van schilderen vinden we ook terug bij de inkom waar een ingetogen zwart-wit schilderij,  een artistieke rorschachtest,  herinneringen oproept aan het Japanse minimalisme.

In de tweede ruimte focust Galeyn op de natuur met een triptiek die het hoogtepunt van de expo vormt. De kunstenares slaagt erin met een subtiele penseelvoering dit schilderij tot een meditatief rustpunt in het drukke stadsbeeld om te toveren. Haast onmerkbaar muteert diepgroen tot zwart. Maar deze rust is ook maar schijn want het werk kreeg de titel Aylan Kurdi, een memento mori voor een kind dat de overtocht naar Fort Europa niet overleefde. 

Met haar tentoonstelling Uomo e Natura is Galeyn niet aan haar proefstuk toe. Ze slaagt er perfect in om de toeschouwer te enthousiasmeren en te overtuigen van de kracht van haar werk.  De tentoonstelling loopt nog tot 14 januari en is zeker een omweg waard tijdens uw bezoek aan Ecce Homo of gewoon om te genieten van de veelzijdigheid van deze kunstenares.  

Meer info over Uomo e Natura vindt u hier.

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X