Vrijheid en provocatie… Het werk van Hermann Nitsch binnenkort in Albertina

Als kunst in essentie een een vorm van vrijheid impliceert, dan zeker de vrijheid om te provoceren. En als er dan een meester is in het genre, dan wel Hermann Nitsch. Sinds zijn ophefmakende show ‘O.M. Theater – Action No 48’ tijdens de Parijse beurs FIAC in 1975, gaat de intussen 80-jarige kunstenaar lustig op zijn élan door. Eind 2018 hield hij nog een show bij zijn galerie RX in Parijs, in het Osthaus museum in Hagen loopt nog tot 3 februari de tentoonstelling ‘Hermann Nitsch’, en vanaf 17 mei een gelijknamige tentoonstelling in het Albertina in Wenen.

De man is duidelijk nog niet uitgepraat, al is de tijdsgeest dusdanig geëvolueerd dat het provocatieve van zijn kunst wat is afgezwakt. Het zou overigens niet helemaal eerlijk zijn om de kunst van Nitsch enkel en alleen als provocatief te zien. In een interview met Artension onderstreept de man dat het hem enkel en alleen “Je ne cherche qu’un seule chose: l’intensité“. Een zoektocht naar de ervaring van een schilderij, de intensiteit van een performance, twee kunstvormen die volgens hem niet eens zo veel verschillen: “Peinture et performance relèvent de la même intention. Dans la peinture j’utilise la couleur. Dans les performances, j’utilise des corps, dus sang, des excréments… Mais dans les deux cas, à la base, c’est l’intensité des sensations“. Een gedachte die nauw aansluit bij de visie van zijn tijdgenoten en vrienden Joseph Bueys, Günter Brus en Rudolf Schwarzkogel. Samen zorgden ze alleszins voor het ontstaan van performance art, hun invloed op de recente kunstgeschiedenis kan dus nauwelijks worden onderschat.

De tentoonstelling in het Albertina in mei wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Nitsch, van de jaren ’60 tot heden, en zal voornamelijk focussen op zijn ‘poured paintings‘, waarin hij verf breed over grote doeken uitsmeerde. Action painting avant la lettre dus, en zeker een ferme brok kunstgeschiedenis om niet te missen.

Voor wie het werk van de man nog niet zo goed kent, bekijk zeker zijn 75th Painting Action, die hij in 2017 in Wenen voor Marc Strauss Gallery maakte:


Van 17 mei tot 11 augustus in het Albertina Museum, Wenen. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X