Een rijzende ster in de Afrikaanse kunst… ontdek het werk van Wangechi Mutu

Trouwe lezers weten het al langer: Afrikaanse hedendaagse kunst is volop in opmars. Een van haar goedbeelden, in menig opzicht, is de Kenyaanse Wangechi Mutu. Haar werk is een complexe mix van gedachten over geslacht, ras, kunstgeschiedenis en haar eigen identiteit. De complexiteit in haar werk wordt nog eens verhoogd door de diversiteit aan materialen en expressievormen die ze gebruikt, van collages, beeldhouwwerken, video’s en performance.

Haar werk heeft nochtans bepaalde wederkerende symbolen, zoals de gemaskerde vrouw en de slangachtige ranken die vaak in haar werk voorkomen. Je mag gerust uit deze symbolen aanklachten zien tegen bepaalde wantoestanden in de maatschappij, zoals het gebrek aan aandacht voor de problemen van zwarte vrouwen de maatschappij, of de hegemonie van het Amerikaanse consumptiemodel dat zelfs Afrika heeft overspoeld. Kunst met een boodschap, dat alleszins.

Gezien deze geladen symboliek en de vaak futuristische indruk die haar werk op de kijker achterlaat wordt ze vaak geassocieerd met de Afrofuturistische beweging geassocieerd – een vlag die, ik geef het toe, wel heel veel ladingen dekt, van science-fiction tot magische realisme, maar steeds met als doel om de positie van de zwarte diaspora in een ander licht te plaatsen, zelfs zijn geschiedenis wat te herschrijven. In deze zin heeft Mutu zeker haar plaats in de beweging…

Een plaats die overigens aan belang in wint. In 2013 kreeg ze op 41-jarige leeftijd al een retrospectieve tentoonstelling in het Nasher Museum of Art in Noord Carolina, waar ze in hetzelfde jaar artist in residence was en er het werk ‘A fantastic journey’ maakte. Bekijk zeker haar uitleg over dit werk in de video onderaan, het biedt een intrigerende kijk in haar denkwereld en haar symboliek.

De laatste keer dat ze in België een solotentoonstelling had was in 2012 bij galerie Gladstone, al was ze in tussentijd ook te bewonderen in de groepstentoonstelling “European ghosts” in Mu.zee. Maar toch, hoog tijd om haar weer eens in onze buurt te laten bewonderen…


mutu_funkalicious-fruit-field_2013

Wangechi Mutu, Funkalicious Fruit Field (2013)

mutu_mutu_once-upon-a-time_2013

Wangechi Mutu, Once upon a time (2013)

Mutu 361 TheStormHasFinallyMadeItOutOfMe hires

Wangechi Mutu, The storm has finally made it out of me

mutu_you-are-my-sunshine-2015

Wangechi Mutu, You are my sunshine (2015)

mutu-w_non-je-ne-regrette-rien-2007

Wangechi Mutu, Non je ne regrette rien (20017)
Wangechi Mutu.JPGWangechi Mutu

mutu4

Wangechi Mutu


Lees ook:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. een kunstenares met veelzijdig talent, heb haar op de vorige Biënnale van Venetië voor het eerste kunnen bewonderen , zij brengt de Afro kunst op een leuke manier in beeld !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op