Een rijzende ster in de Afrikaanse kunst. Ontdek het werk van Wangechi Mutu

Trouwe lezers weten het al langer: Afrikaanse hedendaagse kunst is volop in opmars. Een van haar boegbeelden, in menig opzicht, is de Kenyaanse Wangechi Mutu. Haar werk is een complexe mix van gedachten over geslacht, ras, kunstgeschiedenis en een onderzoek naar haar eigen identiteit. De complexiteit in haar werk wordt nog eens verhoogd door de diversiteit aan materialen en expressievormen die ze gebruikt, van collages, beeldhouwwerken, video’s en performance.

Haar werk wordt gekenmerkt door steeds wederkerende symbolen, zoals de gemaskerde vrouw en de slangachtige ranken. Je mag ze gerust als aanklachten zien tegen wantoestanden in de maatschappij, de vrouw-onvriendelijke elementen in de Afrikaanse cultuur, of de hegemonie van het Amerikaanse consumptiemodel, die zelfs Afrika heeft overspoeld. Kunst met een boodschap, dat is haar werk alleszins.

Gezien deze geladen symboliek -en haar succes als Afrikaanse hedendaagse kunstenaar, laten we wel wezen- wordt ze vaak geassocieerd met de Afrofuturistische beweging, een vlag die wel meer ladingen dekt en misschien wat wordt misbruikt om Afrikaanse kunstenaars te promoten. Op zich niets mis mee, gezien deze zeer zeker meer aandacht verdienen.

In 2013 was ze artist in residence in het Nasher Museum of Art in Noord Carolina, waar ze het werk ‘A fantastic journey’ maakte. Het loont zeker de moeite om het interview hierover te bekijken, waarin ze haar denkwereld en haar rijke symboliek uitlegt.

Om (opnieuw) te ontdekken:


mutu_funkalicious-fruit-field_2013

Wangechi Mutu, Funkalicious Fruit Field (2013)

mutu_mutu_once-upon-a-time_2013

Wangechi Mutu, Once upon a time (2013)

Mutu 361 TheStormHasFinallyMadeItOutOfMe hires

Wangechi Mutu, The storm has finally made it out of me

mutu_you-are-my-sunshine-2015

Wangechi Mutu, You are my sunshine (2015)

mutu-w_non-je-ne-regrette-rien-2007

Wangechi Mutu, Non je ne regrette rien (20017)
Wangechi Mutu.JPGWangechi Mutu

mutu4

Wangechi Mutu


Lees ook:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

  1. een kunstenares met veelzijdig talent, heb haar op de vorige Biënnale van Venetië voor het eerste kunnen bewonderen , zij brengt de Afro kunst op een leuke manier in beeld !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X