Wanneer je een passie voor schetsboeken mixt met een passie voor reizen…

Trouwe lezers weten het al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. En voor reizen. combineer beide, en het resultaat is ronduit fascinerend.

Zo is het zeker met deze José Naranja, die de laatste 13 jaar tijdens zijn reizen steevast zijn schetsboek bij de hand hield, waarin hij zijn gedachten, zijn waarnemingen en zijn herinneringen optekende. Het is een magische combinatie, zo blijkt, die vaak tot in de miniemste details zijn verwerkt, tot het nauwkeurig weergeven van de lokale postzegels.

Het stopt echter niet bij de tekeningen. Na jarenlang de befaamde Molsekine schetsboeken te hebben gebruikt is hij zijn eigen techniek gaan ontwikkelen om de schetsboeken zelf te binden. “The notebook made by yourself offers a higher level of satisfaction than any other. You add the passion and love for it, your favorite paper and details. You add a part of yourself in it.”

Zijn schetsboeken vormen dan ook kunstwerkjes op zich, die zich overigens niet enkel toespitsen op de reizen die hij ondernam. Zowat alles kan voor hem een aanleiding vormen om er een schets van te maken, en om het te delen op zijn felbezochte blog, waar hij ook zijn bindtechniek uitlegt voor zelfgemaakte schetsboeken. Je volgt zijn werk best via Instagram of zijn website.

Maar wat mij betreft zijn het vooral zijn reisschetsen die me blijven fascineren. Een kleine greep:


Binnenkort publiceert TheArtCouch ook een speciaal boek die een inkijk biedt in de schetsboeken van 22 Belgische kunstenaars. Het boek verschijnt op 25 februari, maar je kan het alvast nu reeds voorbestellen.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X