Wat is originaliteit en wat is plagiaat? In zijn werk gaat Patrick Keulemans op zoek naar de antwoorden.

Noem Patrick Keulemans (°1958, werkt in Lovenjoel) niet zomaar een kunstenaar. Zelf verkiest hij de omschrijving ‘beeldend vertaler’. In elk geval heeft Keulemans in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Gevonden voorwerpen, video’s, installaties, inkttekeningen… alles is betekenis, en niets is wat het lijkt. Vormelijk zijn de werken erg toegankelijk. Sommige zijn speels, andere intrigerend, maar altijd primeert de inhoud op de vorm. “Ik maak nooit zo maar iets,” zegt de kunstenaar zelf. “Elk werk is gelaagd en dus complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. De eenvoud is slechts schijn, de ideeën achter mijn werk laten zich niet zo makkelijk lezen. Voor mij moet kunst een statement maken, vragen oproepen, prikkelen of ontroeren.”

KeulemansExportLowRes5000-100_PatrickKeulemans3-0008414-kopie

© Patrick Keulemans

 

Een statement maken, dat doet een werk als ‘The Copy Paste Society’ zonder twijfel. Keulemans is gefascineerd door de spanning tussen de hang naar authenticiteit en de verleiding van plagiaat. In de kunst is radicale vernieuwing onmogelijk, dus bouwen kunstenaars noodgedwongen voort op wat al bestaat. Dat maakt de scheidslijn tussen innovatie en plagiaat erg dun.

‘The Copy Paste Society’ bestaat uit vijf lijsten met geperforeerde tekstbladen tussen glazen platen. In de perforatiegaatjes plaatste de kunstenaar lederen bolletjes met daarop letters en cijfers. Samen vormen ze de titels van kunstwerken van John Baldessari, Damien Hirst, Roy Lichtenstein, Atsuko Tanaka en Yayoi Kusama, vijf kunstenaars die het punt of de bol tot onderwerp van hun werk hebben gemaakt. Zo ontstaan vijf quasi identieke panelen die toch geen kopieën zijn. Daarmee roept Keulemans vragen op die het fundament van de kunst raken: Hoe kan ik een origineel werk maken met iets wat zo universeel is als een punt of een cirkel?

KeulemansExportLowRes5000-100_PatrickKeulemans3-0008399-kopie

© Patrick Keulemans

 

Lees meer over Keulemans’ fijnzinnige oeuvre in dit artikel over zijn werk ‘Copyright‘.

Patrick Keulemans exposeert in augustus 2016 bij Galerie De Buck in Gent onder de titel “Taal in uitstalraam”.

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X