Wat je (misschien) hebt gemist op Art Basel, Miami

Het ‘voorval’ met de banaan van Maurizio Cattelan, verkocht voor 120,000$ en later opgegeten door een andere kunstenaar, David Datuna, die het prompt omdoopte tot een performance Hungry Artist, zal wellicht de analen van Art Basel ingaan. We kennen er het fijne niet van, uiteraard, maar het geurt toch heel sterk naar een vooraf afgesproken stunt.

Enfin, er werd al genoeg over geschreven, het mag de aandacht niet afleiden van het feit dat de beurs nog veel meer te bieden had. De cijfers doen enigszins duizelen: meer dan 4,000 kunstenaars gespreid over 269 galerijen en stands, de satelliet-evenementen niet meegerekend, en rond de 80,000 bezoekers op 5 dagen tijd. Dit alles in wat nog steeds de grootste markt is voor hedendaagse kunst ter wereld. Het mag duidelijk zijn: Art Basel Miami is het absolute Mekka voor de kunstliefhebber, en the place to be om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt op de internationale kunstscène.

Voor alle duidelijkheid: we waren er zelf niet bij. Niettemin konden we ons tegoed doen aan de talrijke reportages en artikels die aan de beurs werden gewijd. Om een goed sfeerbeeld te bekomen van de beurs, volstaat de videoreportage van VernissageTV hieronder, gedraaid tijdens de rustigere pers-preview. Maar mocht je wat dieper willen duiken, hierbij ook een lijstje met de meest verrassende en nuttige artikels over de beurs:

  • De vreemdste en gekste kunstwerken op de beurs, volgens de kunstblog The Cut (klik hier)
  • De 10 beste stands op de beurs, volgens Artsy (klik hier)
  • Hoe galerijen soms de verkeerde keuze maken op een beurs… De NYse galerij P.P.O.W. besliste om het werk The Garden van Portia Munsen te tonen op de beurs, en brak er zijn tanden op (klik hier)
  • Ah, we kunnen er niet aan onder uit, die banaan van Cattalan zal nog een tijdje blijven hangen, figuurlijk dan. Voor een analyse van hoe en waarom David Datuna het (reeds verkochte) werk van de muur haalde en op at, en welke gevolgen het zou kunnen hebben, verwijzen we graag naar het artikel van TMZ (klik hier)

Maar geniet alvast van de sfeerbeelden op de press-preview:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op