Water als onderwerp van kunst… 5 boeiende (en verrassende) voorbeelden

Wie ‘kunst’ en ‘water’ zegt hoeft niet noodzakelijk uit te monden in gesprekken over Turner en Friedrich. Ook voor hedendaagse kunstenaars vormt water een meer dan dankbaar onderwerp, en soms in verrassende vorm… Hierbij vijf voorbeelden van wat we precies bedoelen:

Alyssa Monks

In 2013 maakte Alyssa een reeks portretten van mensen in water. De fijngevoeligheid waarmee ze tewerk ging vind je ook in haar ander werk terug, maar deze reeks is bij ons op het netvlies blijven hangen, niet in het minst omwille van de (bedoelde?) verwijzing naar de foto’s die Saul Leiter nam van voorbijgangers achter een beslagen, met regendruppels gevulde raam. “My intention is to transfer the intimacy and vulnerability of my human experience into a painted surface. I like mine to be as intimate as possible, each brush stroke like a fossil, recording every gesture and decision.” De intimiteit die Alyssa tracht over te brengen bereikte alleszins een hoogtepunt met deze reeks.

Mark Heine

Mark Heine is naast schilder ook schrijver. Dit verklaart misschien het feit dat hij vijf jaar geleden besliste om op zoek te gaan naar de symbiose tussen beide, niet zozeer door teksten te verwerken in zijn schilderijen, maar door zich te laten inspireren door het grootste epos ooit, de Odyssee van Homerus, en meer bepaald door de mythische zeemeerminnen die erin voorkomen. Op zijn beurt hoopt Heine dat de beelden die hij uit het boek vervaardigd zijn schrijfwerk zullen inspireren. “The combination of this two sided creative approach has yielded a rich and visually detailed imaginary world, hidden within our contemporary reality”.

The Water Tank project

U kent ons al: als kunst hand in hand gaat met maatschappelijke impact, dan berichten we er graag over. In 2007 maakte filmmaakster Mary Jordan een reportage in een afgelegen gebied in Ethiopië dat zwaar te kampen heeft met waterschaarste. Ze werd er ziek, maar werd dankzij de verzorging van de plaatselijke vrouwen snel beter. Bij haar afscheid beloofde ze de bevolking om te ijveren voor meer bewustzijn voor de problematiek van waterschaarste. Het resultaat? The Water Tank projects, waarbij meer dan vijftig kunstenaars de 17,000 watertanks die op de daken van New York zullen beschilderen. Op zich zal dit de bewustmaking rond de waterproblematiek niet vooruit helpen, maar de organisatie doet nog veel meer er rond om daarvoor te zorgen. Meer info op de website van de Water Tank Project.

Riusuke Fukahor

Dat een kunstenaar een obsessie ontwikkeld voor goudvissen zou op zich redelijk banaal kunnen zijn. Maar de Japanner Fukahor doet veel meer dan goudvissen schilderen, hij brengt ze tot leven! Hij schildert de vissen op de bodem en giet er dan een laag hars over heen, wat een optische illusie creëert waar moeilijk aan te weerstaan valt:

Mallory Morrison

Morrisson was 24 jaar lang dansfotografe, voordat ze zich begon te ‘verdiepen’ in onderwaterfotografie. Haar affiniteit voor dans is echter intact gebleven, maar door dansers in het water te laten bewegen in een soort gewichtloze staat, creëert ze fascinerende composities. Oordeelt u zelf:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X