Welke internationale kunstenaars zijn hot, welke niet?

Halfjaarlijks publiceert ArtTactic zijn confidence report. Het rapport geeft het vertrouwen weer die galeristen, adviseurs en kunstkopers hebben in de nabije en verre toekomst van gerenommeerde internationale kunstenaars.

Het rapport van ArtTactic, dat voor de eerste keer in 2005 verscheen, is ondertussen aan zijn 31ste versie toe en baseert zich op de input van 109 verschillende bronnen zoals internationale verzamelaars, veilingspecialisten, adviseurs en andere professionelen uit de kunstwereld. Welke conclusies trokken zij over de laatste zes maanden?

Als we kijken naar het kortetermijnvertrouwen dan merken we op dat William Kentridge van de zesde naar de eerste plaats stijgt. Hij voelt wel de hete adem van On Kawara en George Condo in zijn nek. Op lange termijn blijft Gerhard Richter ongenaakbaar met in zijn voetspoor Cindy Sherman en Robert Gober. Damien Hirst, Matthew Barney en de gebroeders Chapman bengelen aan de onderkant van het ‘klassement’.

Het vertrouwenskwadrant van gevestigde kunstenaars

Bovenstaand analytisch kader werd voor het eerst ingevoerd in 2009, op het dieptepunt van de financiële crisis. Het wou een antwoord bieden op de vraag van de verzamelaars naar een indicator die een beeld geeft van de lange termijnvisie op de kunstmarkt. De x-as vertegenwoordigt de respondenten die van mening zijn dat de kunstenaarsmarkt de volgende 10 jaar van groot belang zal blijven (de Levensduurindicator). Als de cijfers boven de 50% uitkomen, betekent dit dat meer dan de helft van de respondenten van mening is dat de markt van de kunstenaar op de lange termijn van groot belang zal zijn.


De y-as daarentegen vertegenwoordigt het vertrouwen op korte termijn (in de komende 6 maanden) in een bepaalde markt voor een kunstenaar. De
Vertrouwensindicator meet de relatie tussen positieve en negatieve reacties en een lezing boven de 50, impliceert dat er op korte termijn een positievere stemming in deze markt bestaat dan ondervraagden die negatief zijn over de marktontwikkeling in de komende 6 maanden.

In het lijstje van de top 5 emerging artists waar de kunstmarkt op korte termijn ten volle vertrouwen in hebben prijkt overigens een Belg, zij het op de 5e plaats:

  • Dana Schutz
  • Njideka Akunyili Crosby
  • Lynette Yiadom-Boakye
  • Julie Mehretu
  • Harold Ancart

Maar de algemene conclusie blijft: met Gerhard Richter in uw portefeuille kunt u het volgende decennium gerust slapen, terwijl er koopjes te doen zijn bij Damien Hirst.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X