Wieteke Heldens wint de O-68 AWARD 2017

Op 10 december reikte Art Gallery O-68 in Velp de O-68 Award 2017 uit tijdens de opening van de tentoonstelling DE FINALISTEN. Wieteke Heldens won de hoofdprijs. Karen Vermeren uit Gent kreeg de tweede prijs.

De O-68 Award voor Beeldend Kunstenaars is een grensoverschrijdend initiatief van Galeriehoudster Anne Mie Emons. Beeldend kunstenaars die tussen 7 en 14 jaar geleden afstudeerden konden meedingen naar de prijs op voorwaarde dat zij geboren zijn, studeerden, wonen of werken in de Nederlandse provincies grenzend aan Duitsland of België, in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen, of in Vlaanderen. Aan de deelnemende kunstenaars werd gevraagd werk in te zenden en een plan te maken voor de aanwending van de prijs ten behoeve van de verdere professionalisering van hun beroepspraktijk.

De hoofdprijs ging naar Wieteke Heldens. Zij studeerde in 2007 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze enige tijd in China studeerde. Ze woont en werkt in Den Haag en New York en zal het geld van de prijs gebruiken om haar atelier in beide steden aan te houden. Haar werk werd reeds te zien in Zwitserland, België, Duitsland, Italië, Denemarken, Zuid-Korea en de VS.

Het werk van Wieteke Heldens is indrukwekkend en diepgaand. Een karakteristiek is dat ze de sterke behoefte voelt om materiaal op te maken, stift, verf krijt. Het doek vol, de stiften leeg, de verf op, het werk af. Dit staat voor veel meer dan de zuinigheid waarmee het misschien in New York in het kleine atelier ooit begonnen is.

Wieteke maakt niet-figuratief werk. ‘In mijn werk zet ik persoonlijke anekdotes om in abstracte concepten’, aldus de kunstenares. In de reeks “The legend” gebruikt ze bijvoorbeeld alle kleuren die op dat moment aanwezig zijn in haar atelier Ze geeft de kleuren een nummer, als in een legenda. De kleuren worden gebruikt, gaan op, en het kunstwerk ontstaat. Het lijkt wel of dat de diepe betekenis van haar werk is. Dingen gaan op en tegelijkertijd ontstaan nieuwe dingen.

De jury voor de prijs bestond uit Hermine De Groeve, galerie De Buck, Gent, België, Marcel Doorduin, docent ArtEZ, Arnhem, Klaus Ebbers, galerie Ebbers, Kranenburg, Duitsland en Coen Vernooij, beeldend kunstenaar, Nijmegen.

wieteke-heldens-2016-the-legend-1-2-and-3-gemengde-techniek-op-canvas-120-x-180-cm

Wieteke Heldens, The Legend 1 (2016), courtesy of the artist

wieteke-heldens-2016-my-first-untitled-painting-marker-op-doek-90-x-120-cm

Wieteke Heldens, My first untitled painting (2016), courtesy of the artist

Proficiat ook aan de andere twee finalisten van de prijs Elise Eeraerts uit Antwerpen en Karen Vermeren, uit Gent. De drie finalisten worden tot 14 januari tentoongesteld op de tentoonstelling “DE FINALISTEN” bij galerie O-68 in Velp. Klik hier voor alle info!

o-68_karen-vermeren_polygons-in-a-glass-house-grisaille-and-sun-burnt-on-glass-38x40-cm-4x-2017

Karen Vermeren_Polygons in a glass house, grisaille and sun burnt on glass, 2017

o-68_elise-eeraerts_floating-identity-2016-sculptuur-met-helium-522-cm-x-117-cm-x-117-cm-1

Elise Eeraerts_FLOATING IDENTITY, 2016

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op