William Ludwig Lutgens wint Eeckman Art Prize 2017, de prijs voor hedendaagse tekenkunst

Voor het tweede jaar op rij lanceerde Art on Paper, de beurs voor hedendaagse tekenkunst in samenwerking met BOZAR, een projectoproep voor kunstenaars en kunststudenten met affiniteit voor de tekenkunst. De winnaar krijgt een productiebudget en een tentoonstellingsplek tijdens de beurs.

Het is met groot enthousiasme dat de jury — bestaande uit Paul Dujardin (Bozar), Catherine Henkinet (ISELP), Marc Ruyters (H ART), Cedric Liénart Jeude (Eeckman Art & Insurance), Johana Carrier (Journal Roven) en Kasper Bosmans (kunstenaar) — William Ludwig Lutgens verkozen heeft tot winnaar van deze tweede editie. De jury prees Lutgens zowel voor de grafische kwaliteit van zijn werk als voor de politieke en sociale relevantie ervan.

William Ludwig Lutgens combineert autobiografische elementen met sociale kwesties om misstanden en hypocrisie aan de kaak stellen in een taal die zowel politiek als komisch is. Lutgens dwingt zijn perspectief niet op, maar laat de toeschouwer in het ongewisse, ergens in een limbo, tussen twee momenten: het speelse en het ernstige, amusement en ongemak. Sinds 2016 staat hij aan het hoofd van de online publicatie “Het Geïllustreerd Blad / The Illustrated Paper”, een politiek incorrect dagblad.

Voor Art on Paper zal Lutgens een nieuwe installatie creëren die aan de hand van muurtekeningen, teksten, prenten en ingelijste tekeningen die de subjectiviteit van de ervaring van de toeschouwer bevraagt. Wat gebeurt er met de intentie van het werk als het bekeken, gelezen, beleefd wordt? Welke interpretaties en transformaties ondergaan de ideeën van de kunstenaar? Wat blijft er nog over van de oorspronkelijke bedoeling en het verlangen van de schepper, wanneer het werk wordt overgedragen?

William Ludwig Lutgens zal te zien zijn op Art on Paper, van 7 tot 10 september in BOZAR Terarken rooms, Rue Ravenstein 23, 1000 Brussel. Klik hier voor alle info

eeckman_art_prize_2017_3

eeckman_art_prize_2017_4

eeckman_art_prize_2017_2

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X