Onterecht onderbelicht. De vrouwelijke surrealisten en hun belang voor deze kunststroming.

Denk je aan surrealisme, dan komen automatisch namen als André Breton, Salvator Dalí of René Magritte in je op. Minder bekend zijn de vrouwelijke kunstenaars die zich op deze kunstvorm toelegden. Namen als Alice Rahon, Kay Sage, Leonora Carrington of, iets dichterbij, Rachel baes, zullen minder bellen doen rinkelen dan hun mannelijke collega’s.

Niettemin hebben de vrouwelijke surrealisten onmiskenbaar hun stempel gedrukt op deze beweging, al zeker in de jaren ’30 van de vorige eeuw, wanneer deze stroming in volle bloei was. Opmerkelijk is dat deze kunstenaars voornamelijk hun eigen psyche, hun identiteit en sexualiteit als onderwerp namen. Het surrealisme gaf ze een ongelimiteerde vrijheid.

De vrouwelijke surrealisten kunnen alleszins op een hernieuwde belangstelling rekenen. Tot 5 juli loopt in het Schirn museum in Frankfurt de expo Fantastic Women, die gewijd is aan deze kunstenaars.

Van dit evenement werd een mooie reportage gemaakt. Het vormt een mooie kans om je te verdiepen in het werk van deze -onterecht- onderbelichte kunstenaars, en het belang dat ze hadden in deze kunststroming.


De tentoonstelling Fantastic Women loop nog tot 5 juli in het Schirn Museum in Frankfurt. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X