Zeven Russische en Oost-Europese modernistische kunstenaars die je moet (leren) kennen

De recente aandacht van grote veilinghuizen voor Russische en Oost-Europese kunst zal naar alle waarschijnlijkheid te maken hebben met het aantal nieuwe rijken die in de regio de laatste tiental jaar behoorlijk is gegroeid. Maar dat is niet de enige reden. Zoals The Huffington Post aangeeft bezit het werk uit de regio ook intrinsieke kwaliteiten. Als bewijs gaf de online krant een lijst van de zeven invloedrijkste kunstenaars uit Rusland en Oost-Europa. Wat opvalt uit de lijst is dat er weinig ‘jonge’ artiesten in verschijnen, alsof de -artistieke- tijd is blijven stilstaan na 1961… Niettemin, veel talent te ontdekken in de lijst:

Oleg Vassiliev (1931)

“To me, the visible and tangible world is more a thing of remembrance than of perceptions of reality.” Het werk van Vassiliev bevat inderdaad veel figuren in de schemering en personages die in de plooien van hun eigen herinneringen leven.

rus-oleg-vassiliev1

rus-oleg-vassiliev2

rus-oleg-vassiliev3

Konstantin Zvezdochetov (1958)

In het zeer diverse oeuvre van Zvezdochetov valt vooral zijn ludieke aanpak van typisch Russische -en communistische- taferelen op, die hij verwerkt in beelden die veel weg hebben van iconen, postzegels, cartoons of prentkaarten.

rus-konstantin-zvezdochetov3

rus-konstantin-zvezdochetov2

rus-konstantin-zvezdochetov1

Semen Faibisovich (1949)

Faibisovich wordt geclassificeerd onder ‘figurative fotorealisme’. Typische menselijk om alles in categorieën te willen onderverdelen, noem het bezigheidstherapie. Maar Faibisovich zou het er alleszins mee eens zijn: «When I saw the work of Western photorealists for the first time, I was annoyed by the fact that I wasn’t the only one to use photos in my pictures. But then I realised it was different in my case: the important thing for them was the language, whereas for me it was the conversation, the thing that cannot be transmitted in the text and which you can only get by immersing yourself in communication. ”

rus-semen4

rus-semen-faibisovich3

rus-semen-faibisovich1

Timur Novikov (1958)

Novikov is eerst en vooral estheet. Zijn werk na de jaren ’90 bestaat uit een vreemde mengeling van stof en geschilderd werk na de jaren ’90, waarbij het stof als canvas dient voor de kleine schilder- en fotowerken. Vreemd om op zijn website de evolutie te zien van meer ‘klassieke’ schilderijen voor de jaren ’90, af en toe op doek, en het werk van na de jaren ’90 waarin hij consistent de stoffen en de werken in elkaar verweeft.

rus-timur-novikov1

rus-timur-novikov3

rus-timur-novikov2

Ilya & Emilia Kabakov (1933-1945)

Het werk van kunstenaarskoppel Ilya en Emilia Kabakov bestaat voornamelijk uit tekeningen, boeken en installaties. Ze werken samen sinds hun huwelijk in 1992. Niet makkelijk te vatten, maar zeker het ontdekken waard.

rus-ilya-emilia-kabakov3

rus-ilya-emilia-kabakov2

rus-ilya-emilia-kabakov1

Javad Mirjavadov (1929)

Geboren in Azerbajan in 1929, niet toevallig wanneer het fauvisme in volle opgang kwam… “In the grotesqueness and tenderness of polyphony, monstrosity and radiance, I unwrap the phantasmagoria of existence, in which the counterpoints of Good and Evil are at play.”

rus-javad4

rus-javad-mirjavadov2

rus-javad-mirjavadov1

Georgy Gurianov (1961)

Gurianov is duidelijk de stylist uit de reeks van de Huffington Post. Zijn werk roept op het eerste zicht associaties met de Sovjet tijd op (matrozen, worstelaars, veel mannen met gespierd bloot bovenlijf). Misschien komt het om het feit dat hij de jongste is uit de lijst, dat hij dergelijke connotaties niet schuwt.

rus-georgy-gurianov3

rus-georgy-gurianov2

rus-georgy-gurianov1

Bon, wat mij betreft werk aan de winkel om jongere kunstenaars te ontdekken uit deze regio, maar als jij er kent laat het ons zeker weten in de commentaar hieronder!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op