‘Kunst heelt’, een gesprek met Katrien De Blauwer

In September 2014 had ik een gesprek met de intrigerende kunstenares Katrien De Blauwer. Haar collage’s lijken op het eerste zicht lukraak aaneengeregen knipsels, maar er schuilt zoveel meer in haar werk. Vooreerst is het voor haarzelf een beetje een therapeutische oefening –misschien is het daarom dat ze doorheen het gesprek steeds refereert naar haar ‘werkjes’.

Zelf zegt ze hierover:

“Ik geef in die werkjes een deel van mezelf prijs. Ik heb het nodig om ze te maken. Het is zoals ademen geworden. Iemand zei ooit tegen mij: “Art heals.” Dat stemt tot nadenken. Misschien gaat dat wel op voor mij. Alvorens aan het uitwerken van de collages te beginnen, snijd ik eerst een verzameling magazines alsook oud papier of karton tot fragmenten die als achtergrond dienen. Als ik dan eenmaal begin, verdwijnt alles rondom mij; er zijn dan enkel al die fotofragmenten. In dat stadium denk ik niet echt meer na: het lijkt wel of alles automatisch gebeurt. Ook de tijd lijkt stil te staan. Door deze spontane manier van werken kom ik natuurlijk tot onverwachte resultaten. Soms wijst iemand me op iets dat ik zelf eerst niet had gezien: bijvoorbeeld een lijn die perfect aansluit, een figuur die bijna verbonden is in de twee beelden, of een ongewone associatie tussen beelden.”

 

Uit haar werk blijkt veel emotie en gevoeligheid:

“De paradox van mijn werk ligt erin dat ik autobiografie en onpersoonlijkheid samenvoeg. Het is bijna alsof ik een verhaal vertel in de derde persoon. Misschien is dat ook een van de uitdagingen van kunst maken: hoe kan een persoonlijke belevenis universeel worden, iedereen raken en niet alleen anekdotisch zijn. Mijn collages zijn gemaakt van foto’s, maar het zijn geen foto’s. Ik gebruik fotografie, maar ik ben geen fotograaf. Of misschien ben ik wel een fotograaf zonder camera.”

(het volledige interview vind je op mijn blog, en in mijn boek)

Het werk van Katrien kan je ook volgen op haar website http://www.katriendeblauwer.com

Share This Post On

1 Comment

 1. Hééééé Dag Katrien , vooreerst een gelukkige fantastische verjaardag gewenst , 25 is een mooie leeftijd , naar een ouderdom mag je niet zien !!!
  Ook een dikke proficiat met jou passie, fantastisch , uitdagend maar uniek en heel mooi , dit is wel UNIEK en het wordt door kenners zo beschreven , tof -tof -tof.

  Van harte geluk gewenst
  Het is zeer lang geleden , we moeten toch eens afspreken , bij babbelen , enz…
  Heb je in het verleden wel gevolgd , maar door de drukte bij mij , heb ik je even uit het oog verloren , nu terug ontdekt , een beetje dank zij Manolito en Rita , beter laat dan nooit .

  Vele groeten Jean Marie
  Tel 0476320934
  Adres :
  Olsene -Zulte
  Herdersstraat 34

  Atelier :
  Oudenaarde
  Lindestraat 54

  Steeds welkom
  Ontdek mijn HOOOPPOPPEN , de 3 O’ van drOmen -hOpen -en gelOven
  De SCREEUW in hout 250 CM groot .
  Ben nu bezig met het artistiek maken van HET Lam Gods, op ware grootte , zal af zijn tijdens het verlof , de passie is gezien mijn leeftijd nog zeer groot , ik heb geen ouderdom , dat is het leuke , zo blijft een mens jong .

  ,

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X