Te ontdekken jong talent: Manor Grunewald

De Gentse kunstenaar Manor Grunewald (‘85) staat al geruime tijd op onze watch-list. De reden is eenvoudig: zijn werk is wat ons betreft van de eerste oogopslag verstaanbaar, interpellerend, esthetisch en (toch) diepgaand. Hoog tijd om wat verder te graven naar de achtergrond van deze jonge kunstenaar.

Uit de tekst op zijn website kunnen we opmaken dat hij zichzelf eerst en vooral als schilder ziet, hoewel hij tevens beeldhouwwerken, installaties en prints vervaardigt. We beginnen langzamerhand een trend gewaar te worden: jonge kunstenaars laten zich helemaal niet meer in voor een welbepaalde vorm of stijl.

Manor’s voornaamste inspiratie komt uit het aller-dagdagelijkse: krantenknipsels, strips, digitale media, noem-maar-op. Hij projecteert deze beelden – soms veelvuldig, vaak inzoomend op details- op het canvas, wat het basismateriaal vormt voor zijn werk.

Niet dat dit zo’n lukraak procedé is. Er gaat heel wat –associatief- denkwerk aan vooraf. Zo vond Manor gelijkenissen tussen de cover van Olivia Newton John’s plaat ‘Physical’ en Géricault’s werk ‘Le radeau de la Méduse’, en liet op basis hiervan zijn gedachten de vrije loop.

Voor zover we online bronnen kunnen opmaken evolueert Manor zo op een natuurlijke wijze tot een steeds abstractere, meer minimalistische uitingsvorm (laten we niet vergeten dat hij als 12-jarige zijn carrière begonnen is als street artist, hij heeft dus al een lange weg afgelegd).

Misschien is het juist die combinatie die ons zo intrigeert in zijn werk: in toenemende mate gecontroleerd (op technisch vlak, maar ook in de mate dat hij de uitkomst van zijn werk onder controle heeft), om naar de kern te gaan van het beoogde effect; het lijkt op een vervolledigen van een intellectuele tocht, en toch geeft het een zeer spontane indruk. Wat ons betreft een geslaagde combinatie.

Uit zijn website verstaan we dat u wat zal moeten reizen om Manor’s werk te aanschouwen. In januari-februari neemt hij deel aan een groepstentoonstelling in Mexico, een solotentoonstelling in april in het Berthold Pott galerij in Keulen in april, en in de lente een groepstentoonstelling in Lissabon.

We laten alvast weten wanneer hij eens in België te zien is!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op