The Connection, 10 laureaten van HISK stellen tentoon in Kanal – Centre Pompidou

Velen zullen een haat-liefde relatie hebben met Brussel, maar vast staat dat het artistieke aanbod er zo goed als eindeloos is. Niet verbazend dus dat de stad een vruchtbare heimat vormt voor talrijke kunstenaars, van eigen bodem zowel als uit het buitenland.

Vanaf 23 mei organiseert het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in het Brusselse KANAL – Centre Pompidou The HISK Connection, een groepstentoonstelling met kunstwerken van 10 HISK laureaten die een sterke band hebben met Brussel, omdat ze er werken, er leven of er zijn opgegroeid.

Door het werk van laureaten van het HISK op de voorgrond te plaatsen, viert The HISK Connection niet alleen de dynamische kunstscène van de hoofdstad, maar ook de diversiteit en het talent van de alumnae/i van het HISK. De selectie werd gemaakt uit de kunstenaars die afstudeerden tussen 1997 en 2015.

Over de naam van de tentoonstelling werd diep nagedacht. The HISK Connection verwijst rechtstreeks naar de film The French Connection, omwille van de sfeer van New York uit de jaren ’70, waar kunstenaars de grote, lege panden in Soho begonnen te bevolken, en sfeertje die je makkelijk terugvindt in het Citroën-gebouw waar KANAL is gehuisvest, maar ook omwille van de centrale plek die de auto heeft in de film, een meer rechtstreekse verwijzing naar de voormalige autofabriek.

Al vormt The Connection uiteraard ook een directe referentie naar HISK, waar kunstenaars gedurende de twee jaar van de opleiding nauw samenwerken, en eenmaal afgestudeerd nauwe banden blijven onderhouden. Zelfs al zijn ze vaak ontzettend divers.

De werken van de HISK-alumni in KANAL hebben niet veel thematische of stilistische gelijkenissen, maar ze elk wel het gevoel in progress te zijn. Veel van de stukken zijn nooit in Brussel tentoongesteld of zijn voor de tentoonstelling voltooid. Velen verschijnen als tests aan het oog van het publiek om te zien hoe ze werken en hoe ze in de toekomst kunnen evolueren. Deze tentoonstelling moet dan ook niet gezien worden als een hoogtepunt of eindresultaat, maar als een voortzetting van de geest van experimenteren die het HISK bezielt.The HISK Connection is van 23 mei tot 16 juni te zien in Kanal – Centre Pompidou.

Met: 
Loukia Alavanou, Laure Cottin Stefanelli, Hadassah Emmerich, Vincent Geyskens, Hamza Halloubi, Pepa Ivanova, Clare Noonan, Meggy Rustamova, Sarah & Charles, Benjamin Verhoeven; Gecureerd door Antony Hudek


Het zijn overigens drukke tijden voor het HISK. Van 16 tot 19 mei tonen 14 kunstenaars uit het tweede jaar hun werk in het MUHKA, onder de naam Failures of Cohabitation; en van 24 tot 27 mei is er de Open Studios in de Leopoldskazerne in Gent, waar 24 kunstenaars hun studio openstellen voor het publiek. Meer info op de website van het HISK.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X