‘L’esprit du mur’, fascinerende kunst van kunstenaarskoppel Cherif en Géza, vanaf 4 januari bij Galerie Solo

Kunstenaarskoppels, op zich is het geen schaars gegeven. Wel wanneer ze samen kunst maken, ‘met vier handen’. Dat is het geval van KRM, het kunstenaarscollectief van het Duits-Franse duo Cherif en Géza. Hoe dit precies in zijn werk gaat, of er bepaalde regels zijn aan dewelke zich te houden, een bepaald systeem? Niets van dat. Het vergt juist een enorme vrijheid voor beide kunstenaars. “You can compare our working process with two musicians which are improvising together, playing music together, simultaneously or in dialogue; there is no routine and never any rules, we are both completely free to do and act towards our canvas”, zeggen ze in een interview met Pamela Azzi in Kuweit.

Improvisatie, spontaneïteit, frivoliteit, dat zie je zeker in hun werk, dat echter niet ontdaan is van boodschap, van betekenis. Niet voor niets begon hun gezamelijke artistieke avontuur in Berlijn. ‘L’esprit du Mur’, noemen ze hun kunstpraktijk. De geest van de Berlijnse muur is nog sterk aanwezig. Het levert kunst op dat rebels en complex is, onderhevig aan inherente spanningen en contradicties.

Deze spanningen vloeien voort uit hun ‘vier handen’ proces, maar ook uit de verschillende achtergrond van de kunstenaars. De Fransman met Algerijnse roots is een autodidact, terwijl de Duitse Géza een lange artistieke opvoeding genoot. Ze ontmoetten elkaar in 2002 op het “Salon des indépendants” in Parijs, waar ze op slag verliefd werden. Drie maanden later vervoegde hij Géza in Berlijn, waar ze haar opleiding afwerkte. Het avontuur kon beginnen…

Een van de basismaterialen die ze in hun kunst verwerken zijn de Franse publicitaire affiches uit de periode 1978-1990, de jaren net voor de val van de Muur. Hun verzameling telt intussen zo’n 80,000 stukke, een waar sociaal-politieke getuige van deze periode. Ze gebruiken ze in hun ‘ingebeelde muren’, maar ook in hun performances onder meer in Berlijn, Toulouse en Belfast.

Het levert alleszins verrassende en fascinerende kunst op…

Van 4 januari tot 10 februari zal het werk van Cherif en Géza te zien zijn bij Galerie Solo, Museumstraat 29 te Antwerpen. Klik hier voor alle info.

 

krm_cover

Pouvoir, 2014, Courtesy Solo Gallery

krm1

Migration, 2015, courtesy Solo Gallery

krm2

Chauffe eau, 2013, courtesy Solo Gallery


krm4

Luger, 2014, courtesy Solo Gallery

krm5

Incarcération, 2013, courtesy Solo Gallery

 krm10

OGM, 2013, courtesy Solo Gallery

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X