Nieuw werk van Andrea Kowch… zeldzaam, maar de moeite van het wachten waard

Andrea Kowch is zo een van de (intussen talrijke) kunstenaars wiens werk ik nauw opvolg. Ik kijk uit naar haar nieuwste werken, uit nieuwsgierigheid, benieuwd om te zien welke nieuwe paden ze gaat bewandelen. Niet dat haar centrale thema -steevast licht surrealistische scènes uit de Amerikaanse MidWest, zijzelf komt uit Michigan- danig verschilt van schilderij tot schilderij, ze blijven me niettemin verrassen door de onderhuidse spanning die ze in elk van haar werk, zij het steeds op een subtiel andere manier, weet te handhaven. The devil is in the detail, en daar bulkt het nu eenmaal van in haar zorgvuldig uitgebouwde en uitgevoerde composities, waarin alle elementen een plaats, een betekenis lijken te hebben.

Geen wonder dat ze in een adem wordt vernoemd met zowel Andrew Wyeth als Alfred Hitchcock. Van Wyeth heeft ze de desolaatheid van het Midwesten mee, het vechten tegen de natuurelementen, het noodlot dat de bewoners van de regio teistert en waartegen niemand bestand is -meestal ondergaan haar personages die alomvattende woestheid van de natuur. Van Hitchcock erfde ze dan weer de mysterieuze sfeer, het plot dat zich voor onze ogen ontvouwt hoewel het niet onmiddellijk zichtbaar wordt, en misschien zelfs nooit helemaal gekend zal zijn.

Maar wie haar volgt moet eerst en vooral geduldig zijn, zo blijkt. Voor zover mij bekend is heeft ze in 2018 nog maar een enkel werk aan het publiek bekend gemaakt -via social media:

Andrea Kowch, Reunion, 2018

 

In afwachting van meer nieuw werk kunnen we ons laven aan een aantal reportages op Youtube. Vooral haar interview uit 2016 naar aanleiding van haar werk The Courtiers geeft een duidelijk beeld van waar de kunstenares mee bezig is, en het proces dat ze doormaakt alvorens in haar schilderijen haar eigen wereld te creëren. Een intrigerende mix tussen indrukken die ze opdoet in de natuur, de talrijke wandelingen die ze erin maakt, en de persoonlijke symboliek die ze erin verwerkt.

Painting is my oxygen‘ (Andrea Kowch)

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X