150 jaar Metropolitan Museum of Art, een overzicht in 12 minuten

Het nieuws was bijna aan mij voorbijgegaan, moet ik toegeven. In 2020 vierde het Metropolitan Museum of Art haar 150 jarig bestaan. Een instituut, mag je gerust stellen, al is het er een die constant in beweging is, die zichzelf continu in vraag durft te stellen. Doorheen de jaren, onder invloed van opeenvolgende -vaak vrouwelijke- curatoren, is het geëvolueerd van een zuiver archeologisch museum naar een platform voor alle vormen van kunst, met oog voor de raakvlakken ertussen en de evolutie ervan doorheen de menselijke evolutie, ongehinderd door beperkingen op basis van geografische ligging,, tijdspannes of kunstvormen.

Toegegeven, moderne kunst, en al zeker hedendaagse kunst, werd slechts met mondjesmaat toegelaten in het museum, maar de pleitbezorgers zorgden er dan ook voor dat een aantal topwerken uit recente stromingen de collectie historische kunst mochten vervoegen, te beginnen met een omvangrijke greep uit het werk van de Franse impressionisten.

Het zal vast niet makkelijk zijn om de verbanden tussen alle verschillende kunststromingen te onderzoeken, laat staan er een logische opeenvolging te herkennen die leidt tot de huidige staat in de plastische kunsten (zo deze al onder een enkele noemer kunnen worden gevat). Al zal die wel bestaan, maar je zou er een paar dagen voor moeten uittrekken om het met eigen ogen te ontdekken…

In afwachting hiervan kunnen we ons alleszins tegoed doen aan dit boeiend stukje cultuurgeschiedenis. (mocht u het zich afvragen: de tentoonstelling Making the Met: 1870–2020 loopt nog tot 3 januari, dus de kans dat u het nog te zien krijgt mocht u het nog bezocht hebben is relatief klein).

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X