2 bijzondere reeksen van de Japanse kunstfotograaf Munemasa Takahashi vanaf 26 oktober bij IBASHO

De in Japanse fotografiekunstenaars gespecialiseerde galerij IBASHO in Antwerpen pakt vanaf 26 oktober uit met een toch bijzondere kunstenaar, Munemasa Takahashi. Het is eigenlijk een dubbeltentoonstelling, met een elk een heel aparte insteek -hoewel ze elk op hun eigen manier

Lost & Found Project

Het Lost & Found Project is een bijzonder project dat aandacht vestigt op de nasleep van de aardbeving en tsunami in Japan in 2011. Na die aardbeving en tsunami, werd Takahashi lid van het Salvage Memory-project, een project waarbij vrijwilligers bijna 750.000 familiefoto’s die in de stad Yamamoto in Miyagi-prefectuur verloren gegaan zijn, trachten te herstellen en terug bij de eigenaars te bezorgen. De stad is immers een van de steden die het ergst door de tsunami getroffen werd. Het project, dat nog steeds loopt, zorgde er al voor dat meer dan 430.000 foto’s teruggestuurd werden naar hun eigenaars. Maar er waren ook heel wat foto’s die te zwaar beschadigd waren om te herstellen en terug te sturen. Zij werden in een “Hopeless” doos gegooid. Takahashi nam deze “hopeloze” foto’s en vormde hen om tot een reizende tentoonstelling, getiteld “Lost & Found Project”. Dit project is erop gericht om geld te verzamelen voor de tsunami-overlevenden.

Laying Stones

De reeks ‘Laying Stones’ is een zeer persoonlijke reeks die Takahashi heeft gemaakt om zijn verdriet na de dood van zijn beste vriend Kazuto Hoshi te verwerken. Volgens een oud Japans gezegde wordt een kind dat eerder sterft dan zijn ouders, bestraft met het moeten stapelen van stenen, die door een kwaadaardige demon regelmatig worden omgegooid. Ouders verlichten daarom het leed van hun gestorven kind door zelf ook torentjes van stenen te maken. Nadat zijn goede vriend zichzelf van het leven had beroofd, ging Munemasa Takahashi ‘stenen leggen’, zoals dit in Japan wordt genoemd. Tegelijkertijd fotografeerde hij bloemen, planten en lichamen van mensen, zaken die allemaal aan hun einde zullen komen om in een andere vorm tot nieuw leven te leiden. Het zijn rituelen om tot afsluiting te komen van gebeurtenissen die onherroepelijk zijn, een pad van het donker naar het licht.

 

De tentoonstelling MUNEMASA TAKAHASHI – LAYING STONES loopt van 26 oktober tot 3 december 2017 bij IBASHO Gallery. Klik hier voor alle info.

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X