20 jaar fotografie, een viering van Frieke Janssens’ liefde voor fotografie

De Belgische fotografe Frieke Janssens viert haar twintigste verjaardag als fotografe met een overzichtstentoonstelling bij Ingrid Deuss gallery in Antwerpen. De tentoonstelling brengt een unieke mix van werk in opdracht en persoonlijk werk, en dit uit de hele carrière van Janssens. De meer dan 200 foto’s worden er door elkaar gepresenteerd, waardoor het geheel een verrassende effect sorteert en de bezoeker uitnodigt om zelf naar gelijkenissen en verbindingspunten te zoeken.

Uit ons gesprek met haar in april weten we al dat Frieke graag met de context speelt in haar taferelen. Dit verleent aan de boodschap van het werk van Janssens vaak een humoristische, licht surreële ondertoon. “Typisch Belgisch”, aldus Janssens. Maar het zorgt er ook voor dat haar werk wereldwijd anders ontvangen en geïnterpreteerd wordt. Context is cultuurgebonden. Haar bekendste reeks, Smoking kids vormt een aanklacht tegen het roken, maar in Indonesië zijn rokende kinderen een relatief aanvaard fenomeen. Het is per slot van rekening een video van een kettingrokend kind in Indonesië die haar inspireerde voor haar smoking kids.

Maar vaak is het ook een kwestie van timing. Smoking kids speelt in een sfeer waar in het Westen roken steeds meer uit de publieke ruimte wordt geweerd. Janssens’ foto’s baden regelmatig in een jaren ’50 sfeertje, niettemin zijn ze een reflectie van bepaalde huidige maatschappelijke evoluties. Met haar thema’s zit Janssen zit duidelijk ‘in haar tijd’.

Ook haar andere reeksen hebben steeds een maatschappijkritisch kantje. In haar nieuwste reeks animalcoholics wil ze een reflectie geven over de sociaal aanvaarde drug alcohol en de positie die deze inneemt in onze maatschappij. Niet dat ze een wereldverbeteraar wilt genoemd worden, ze registreert tendensen, maar oordeelt niet.

De tentoonstelling tracht ook in beeld te brengen hoe je als beroepsfotografe het verschil kan maken in de door beelden gedomineerde maatschappij. Haar strak geënsceneerde beelden zijn het resultaat van uren denkwerk, voorbereiding en nabewerking. Liefde voor het vak, heet dat dan.

20 jaar fotografie is dan ook bovenal een viering van Janssens’ liefde voor fotografie. Wij vieren alleszins mee!

 

 

De tentoonstelling “Frieke Janssens, 20 jaar fotografie” loopt van 9 december tot 20 januari bij Ingrid Deuss Gallery, Provinciestraat 11 in Antwerpen. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X