Tentoonstellen in de huiskamer, een nieuwe trend? Het voorbeeld van 4B Brugge

Kan je van een trend spreken? Het is opvallend hoeveel tentoonstellingen er recent in de privéruimtes van particuliere kunstliefhebbers plaatsvinden. Het is zeker niet nieuw, per slot van rekening organiseerde de alom gevierde curator Hans Ulrich Obrist zijn eerste tentoonstelling in de kleine keuken van zijn appartement. Toch is het opmerkelijk hoeveel van deze initiatieven het daglicht zien de laatste tijd.

Eén ervan is 4B Brugge. Oorspronkelijk bedoeld als kleinschalige B&B ontpopt de plek zich langzaam maar zeker tot een ruimte waar bezoekers gemoedelijk kunst kunnen ontdekken. “Het is eerst en vooral een ontmoetingsplek”, zegt de Poolse Elzbieta, die met haar man na heel wat omzwervingen in Brugge terechtkwam. “Iedereen is hier welkom.” Het is dan ook letterlijk een ‘open huis’. Op de gelijkvloers staat de deur steeds open. Bezoekers kunnen er van kunst proeven terwijl de kinderen van Elzbieta er aan tafel hun huiswerk maken. Het kan moeilijk nog huiselijker.

Dat geldt ook voor de kunstenaars die er tentoonstellen, en die worden uitgenodigd een aantal dagen in de B&B te verblijven. Tot 4 juli valt deze eer Anna M. Kramm te beurt, een Poolse abstracte kunstenares die onder meer geïnspireerd geraakt door de dichtkunst van Rodenbach en de muziek van Jacques Brel, al kan het evengoed een regio als Toscane zijn. “De kunstenaars die ik wil tonen zijn vooral een persoonlijke keuze”, zegt Elzbieta, “bij Anna valt me bijvoorbeeld op hoe haar werk dag na dag verandert en nieuwe interpretaties biedt. Het zijn eigenlijk belevenissen van hier en nu.”

Dat ze eerst en vooral kunst wilt tonen die haar zelf raakt, heeft te maken met de insteek van de galerij, als je het zo kan noemen: “Het is geen galerij”, zegt Elzbieta, “er is absoluut geen druk om kunstwerken te verkopen”.

Het biedt de kunstliefhebbers alleszins eens een andere, verfrissende manier om kunst te ontdekken…


De expo New Order met werk van Anna M. Kramm loopt nog tot 4 juli bij Ballieu Gallery, Genthof 28, 8000 Brugge. Meer info over de B&B 4BBrugge vind je hier.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X