60 kunstenaars op zoek naar spiritualiteit… ‘CELIBATAIRE DIVAS’ van 2 juli tot 3 september

Rijkdom en macht nastreven, en toch een spiritueel leven leiden Hoe doen we dat? Gaan we op bedevaart naar Compostela? Of toch naar Tomorrowland? De tentoonstelling CELIBATAIRE DIVAS toont het werk van meer dan zestig hedendaagse kunstenaars die deze eeuwige zoektocht naar escapisme elk op hun eigen manier verbeelden. In het Herkenrode-refugehuis in het centrum van Hasselt gaat de twijfelende 21ste mens in installaties, schilderkunst en multimedia deze discussie aan met de sterke vrouwen van de abdij van Herkenrode: altijd zoekend naar verlossing, maar ook vrijgevochten grootgrondbezitters. Hun voormalige vluchtplek levert de perfecte locatie op voor een actuele kunsttentoonstelling over een zeer actueel thema.

De tentoonstelling bevat onder meer werk van Miles Aldridge (GB), Nick Ervinck, Eduardo Chillida (ES), Koen Vanmechelen, Erwin Olaf (NL), Rob Sweere (NL), Cindy Wright, Jan Fabre, Marie Cécile Thijs (NL) en Hans Op de Beeck (volledige lijst vind je op de website).

CELIBATAIRE DIVAS is opgebouwd in drie delen: spirituele macht, wereldlijke macht en de zoekende mens. Verschillende disciplines zoals schilderkunst, fotografie, design en multimedia worden door hedendaagse kunstenaars ingezet om hun verhaal te vertellen. Een strakke scenografie op maat van de locatie moet elke bezoeker in staat stellen om stapvoets een eigen reis te maken.

Leuk is dat er naar een evenwicht is gezocht tussen generaties. Zo is er bijzondere aandacht voor jong opkomend talent als Stefan Peters, Sara Bomans, Lore Langendries, Jonas van Steenkiste, The Leroy Brothers en Stijn Cole. Ze worden geflankeerd door nestors als Octave Landuyt en Camiel Van Breedam. 

Campagnebeeld

Het meest opvallende is wat mij betreft alleszins het beeld dat werd gekozen voor de campagne,  “Immaculée #2” van Miles Aldridge. Deze foto is geïnspireerd op de modecollectie van Jean Paul Gaultier uit 2008. De prangende blik van het model, gekleed in een rijkelijk en kleurrijk gewaad, getuigt van een ongewone dualiteit tussen wereldlijke schoonheid en hemelse spiritualiteit. Een bijzonder sterk beeld alleszins…

 celibatairedivas1-copy

Miles Aldridge, Immaculée #2

celibatairedivas_janaina-tschape

Janaina Tschape

celibatairedivas_hans-op-de-beeck

Hans Op de Beek

celibatairedivas_anahita-razmi

Anahita Razmi

De tentoonstelling loopt van 2 juli tot 3 september in Hasselt, klik hier voor alle info.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X