A party called TEFAF

Hoe begin je aan de jaarlijkse kunsthoogmis? Met een uitgestippelde route en makkelijke schoenen

Afgelopen donderdag, tijdens de eerste dag van deze beurs met internationale allures, waren er nochtans voldoende mooie hakken te bespeuren. Aan de verschillende talen die door de gangen met dik tapijt zweven hoor je dat TEFAF haar ambitie van beste kunstbeurs ter wereld tracht waar te maken. De 32ste editie is niet onbesproken, vorige zomer kregen gevestigde waarden te horen dat ze plaats moesten ruimen voor 38 nieuwe deelnemers. Deze koerswijziging, die zich vooral situeert in de sectie van de moderne en hedendaagse gangen, zou de beurs moeten transformeren naar de best mogelijke beurs voor moderne kunst.

TEFAF’s aantrekkingskracht is eveneens te danken aan haar strengevetting. De keuringsploeg bestaat uit academici, curatoren en restaurateurs die ieder kunstwerk aan een strenge selectie onderwerpen en waardoor bezoekers met een gerust gemoed kunnen kopen. Aan welke prijzen we kunnen kopen blijft nog steeds in een sfeer van discretie gehuld. Op de informatieplaatjes naast het kunstwerk vinden we meestal nog de provenance terug maar prijzen ontbreken. Hier en daar prijkt er al een rode bol als teken dat het werk verkocht is.

Laat ik je even meenemen langs een aantal werken die mij konden bekoren.

Reflections, Chen Yifei
Reflections, Chen Yifei (Hammer Gallery stand 404)
Le domaine d’Arnheim, René Magritte (Landau Fine Art stand 416)


Ramfeezled Shiggers, John Chamberlain (Galerie Karsten Greve stand 414)
Endangered Species: Pine Barrens Tree Frog, Andy Warhol (gallery Van de Weghe stand 509)
The couple, Louise Bourgeois

Opvallende nieuwkomers

PACE Gallery (stand 441), een klinkende naam met vestigingen in New York, Londen, Genève, Palo Alto, Hong Kong, Seoul en Peking. Wat brengt deze topgalerie naar Maastricht zoal mee? Een olieverf op doek van Piet Mondriaan en volgens mijn metgezel op de beurs een Ikeakast van Donald Judd.

Strand met vijf steigers in Domburg, Piet Mondriaan
Untitled 1989, Donald Judd

Andere grote naam is Almine Rech (stand 501) met een opvallend werk van Tom Wesselmann, waarvan we nog werken op andere stands aantreffen.

Face #5, Tom Wesselmann

Gallery Huyndai (stand 418) komt met werk van een Koreaanse kunstenaar. 

Entrelacs, Shin Sung Hy

Ben je nog van plan naar Maastricht af te zakken en ben je nieuwsgierig naar de andere nieuwkomers, klik dan even door op deze link en dan krijg je de volledige lijst. Vergeet niet om even stil te staan bij de verrukkelijke bloemen. Ook deze zijn ware kunstwerkjes…

TEFAF 2019

TEFAF nog tot 24.03 in MECC, Maastricht

Bezoek mijn Instagramaccount voor nog meer foto’s.

Dit artikel verschijnt eveneens op artexplorer.be

https://www.instagram.com/artexplorer.be/
Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X