Abstractie met gevoel… 3 boeiende kunstenaars te ontdekken bij Dapostrof Gallery

Bij galerij D’Apostrof in Meigem vallen er tot 11 juni drie abstracte kunstenaars te ontdekken, die elk op hun eigen manier aantonen dat abstractie en niet noodzakelijk zonder gevoel of subtiliteit hoeft te bestaan.

De schilderijen van Shelley Meert bestaan uit met dunne lagen inkten gedrukte kleurvlakken op doek. Door bij elke laag kleine kleurnuances aan te brengen, de vlakken subtiel te verschuiven en de doorkijk naar de weefstructuur van het doek open te houden, ogen de werken sereen, licht en gevoelig. ‘Negatieve sculpturen’, noemt Shelley Meert haar schilderijen, als zouden dimensies zich inwaarts in haar werk terugplooien.

Bij de sculpturen van Stan van Steendam is de gelaagdheid minder subtiel, maar zeker niet minder esthetisch Met gebruik van hout, plaaster, jute, epoxy en pigment, creëert hij robust ogende brokken, die in hun details echter diepere subtiliteit lijken te bevatten. De voor – en bovenkant is glad en min of meer monochroom, de zijkanten tonen een vormelijke grilligheid en een intense kleurenpracht. De sculpturen variërend  van hand- tot lichaamsgrootte, en worden soms ‘los’ in de ruimte gelegd, als waren ze daar per toeval terecht gekomen.

De olieverfschilderijen van Geert Vanoorlé intrigeren dan weer door hun schijnbare eenvoud. De doeken of de met stukjes schildersdoek bekleefde paneeltjes zijn vaak bescheiden van formaat. Een afbeelding die vaak voorkomt is die van een ‘gekrompen doekje’ dat als het ware op het canvas vastzit en, opgespannen, enkel aan  de hoeken raakt. De subtiliteit ligt hier op een heel ander niveau. Zoals Nikolaas Demoen over zijn werk schreef: “Het vreemde aan het bijna-niets dat Geert Vanoorlé schildert is dat het een tastbare werkelijkheid oproept en daardoor telkens opnieuw een uitgang vindt naar de buitenwereld”.

Zeker niet aarzelen om een kijkje te nemen! PANACH loopt nog tot 11 juni bij galerie D’APOSTROF in Meigem, klik hier voor alle info.

(foto’s courtesy galerie D’apostrof)

20170520_154841_resized

20170520_154943_burst01_resized

20170520_155004_burst01_resized

20170520_155028_burst01_resized-1

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X